Gå til sidens hovedinnhold

- Vold kan være attraktivt

- Det er et seksuelt element i vold som kan være attraktivt, men det kan også være avskyelig. Jeg synes det er en glimrende måte å åpne de ulike dørene vi har inne i oss, sier regissør David Cronenberg.

Filmen han snakker om er selvfølgelig den norgesklare «History of Violence» med Viggo Mortensen, Ed Harris og Maria Bello i hovedrollene. Filmen handler om familiefaren Tom Stall som blir rykket ut av sin fredelige tilværelse når et grovt overfall får ham på TV-skjermen.

Heltestatusen vekker også oppsikt i Philadelphia der en gjeng karer mener å gjenkjenne en riktig voldelig venn fra mange år tilbake.

Lei voldsdebatten
David Cronenberg er mannen bak «Naked Lunch», «M Butterfly» og «Crash». Etter filmer som «eXistenZ» og «Spider» må «A History of Violence» sies å være den mest konvensjonelle han har laget på lenge.

Men som i hans tidligere filmer står vold sentralt. Cronenberg innrømmer imidlertid at han er litt lei voldsdebatten. I 1997 gikk han inn i ringen med Oslos egen kinodirektør, Ingeborg Moræus Hanssen om «Crash» der mennesker tente på å kollidere med biler for så å ha sex.

- Jeg blir alltid litt oppgitt når folk kommer drassende med «ansvar». Det blir liksom «Crash» om igjen. Men for å si det sånn, i forhold til min egne kunstneriske integritet og retning og mitt sosiale ansvar så har jeg en dyp og stabil forståelse om hva jeg driver med.

LES VÅRT INTERVJU MED VIGGO MORTENSEN HER

Regissøren mener vår evne til å velge bort vold – eller i alle fall forsøke å velge bort vold er det som skiller oss fra dyrene.

- Vi er de eneste som kan forestille oss et fredelig samfunn som et ideal. Men vi makter ikke å oppfylle våre intensjoner. Så vi er konstant frustrerte over våre primale instinkter, sier Cronenberg.

LES ANMELDELSEN AV «A HISTORY OF VIOLENCE»

Velge vekk vold
I «A History of Violence» tas denne frustrasjonen blant annet ut i en både fascinerende og ubehagelig sexscene mellom Mortensen og Bello.

- Tragisk, men det er et seksuelt element i vold som kan være attraktivt, men også forferdelig og frastøtende. Jeg synes det er en potent måte å åpne dørene til det vi har inne i oss. For først når vi gjør det, kan vi velge det vekk, sier David Cronenberg.

Reklame

Så enkelt kan du sende blomster på døren

Kommentarer til denne saken