Gå til sidens hovedinnhold

Voldsekspert: - Heldig hvis du får hjelp

- Mange kvinner føler de blir møtt med manglende kunnskap om vold, sier voldsekspert.

(iOslo.no) Lørdag skrev iOslo.no historien om «Grethe», som ble voldtatt og banket opp av sin kjæreste. Etter at kjæresten ble anmeldt og dømt, har hun følt seg alene.

Iselin Sætre i Alternativ til Vold sier at «Grethes» historie ikke er unik.

Les også: Banket og voldtatt av kjæresten

- Enkelte kan være heldige og få god hjelp i psykiatrien, mens andre føler de blir møtt med manglende kunnskap om vold, og at de ikke får hjelpen de trenger, sier hun til iOslo.no.

- Gitt opp
«Grethe», en Oslo-jente i 20-årene, var blitt voldtatt og banket opp flere ganger av kjæresten. I ettertid har hun både blitt tilbudt penger og mottatt trusler for å trekke tilbake anmeldelsen, men har ikke blitt tilstrekkelig fulgt opp av psykiatrien.

- Nå har jeg gitt opp hele den greia der, sier hun.

Gjennom ti år har Sætre jobbet med kvinner som er i, eller har kommet ut av, voldelige forhold. Sætre forteller at det er få spesialiserte steder for kvinner som har vært utsatt for vold.

- Vi har krisesentrene, men det er ikke behandling, det er vern, sier hun.

Etterlyser satsning
Hun etterlyser nå politisk satsning på området.

- I dag ligger ikke kunnskapen om vold nødvendigvis i grunnutdanningene, og det er tilfeldig hva folk kan. Kunnskapen burde være mye bredere, fordi mange av de du møter med psykiske problemer har bakgrunn fra vold i hjemmet, enten som barn eller voksne, sier hun.

Kvinnene som har kommet seg ut av voldelige forhold, føler seg ofte utrygge og frykter hevn. Sætre sier at frykten er berettiget.

- Vi vet at enkelte kvinner blir utsatt for trusler og blir forfulgt i årevis etter et brudd. Det er noen type menn som ikke slipper taket, og de kan også være farlige, sier hun.

- Dårlig kunnskap
Hun sier kvinnene forteller at kompetansen i helsevesenet varierer veldig. Generelt har de gode kunnskaper om terapi, men Sætre mener det også må jobbes aktivt for å gi kvinnene større trygghet.

- Det mener jeg det er dårlig kunnskap om, sier hun.

- Er det mange som sier at de ikke ville anmeldt igjen om de hadde fått muligheten?

- Jeg opplever at det varierer mye. Mange opplever å bli veldig bra tatt imot av politiet, noe som er ganske viktig i kvinnenes bearbeidelse. Men enkelte kvinner kan bli redde, og oppleve at det skjer skumle ting, at de trenger veldig mye støtte og beskyttelse for å takle situasjonen. Opplever hun at hun ikke får det, skjønner jeg en slik reaksjon.

Hun etterlyser et sterkere samarbeid mellom de involverte instansene.

- Å jobbe med kvinnen for å øke hennes egen sikkerhet burde være et samarbeid mellom helsetjenesten, politiet og kvinnen selv. Den kombinasjonen tror jeg gjøres i altfor liten grad, sier hun.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg