Gå til sidens hovedinnhold

Voldsom prisvekst i Kina

Matvareprisene bykset frem etter snøstormer og uvær. Nå må økonomien kjøles ned.

Inflasjonen i Kina løper løpsk. Nå kan rentehopp ventes.

NA24 - din næringslivsavis

Prisveksten i Kina endte i februar på 8,7 prosent, mens økonomene ventet 7,9 prosent.

Svindyrt svinekjøtt
Matvareprisene steg hele 23 prosent på årsbasis etter at de verste snøstormene på et halvt århundre rammet landets avlinger og ødela transportforbindelser. Prisene på svinekjøtt steg 63 prosent fra året før, grønnsaker har steget 46 prosent. Det har dermed ført Kinas over 300 millioner fattige mennesker ut i stor nød.

- Nå må renten heves
Kina, som er den største bidragsyteren til den globale veksten, har nå behov for å veie trusselen fra sterkt økende priser mot risikoen om at økte renter og svekket eksport vil trigge en kraftig økonomisk oppbremsing.

- Kina må heve renten kraftig, minst to til tre prosent i inneværende år, sier tidligere sjeføkonom Andy Xie i Morgan Stanley i Kina til Bloomberg News.

Seks renteøkninger i fjor presset nøkkelrenten til det høyeste nivå på ni år til 7,47 prosent. Innskuddsrenten er 4,14 prosent, mindre enn halvparten av inflasjonen er i øyeblikket.

- Pinlig
- Prisoppgangen på matvarer kan skyldes på kinesisk nyttår og snøstormer. Men dette må likevel oppleves pinlig etter som myndighetene faktisk hadde innført priskontroll på matvarer, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i sin morgenrapport tirsdag.

Han legger til at prisene på andre varer og tjenester fortsetter å akselerere, om enn langsomt. De har nå nådd 1,6 prosent i den offisielle statistikken, men det er all grunn til å anta at de er undervurdert, mener økonomen.

- Et alvorlig problem

- Bokostnader har alt for lav vekt, tjenester generelt har både for lav vekt og dårlig ført prisstatistikk, og energiprisene holdes kunstig lave av priskontroll som neppe kan fortsette på samme måte nå som verdensmarkedsprisene forblir høye. Vi mener Kina har et alvorlig problem med underliggende inflasjon og at dette bidrar til inflasjonspresset også i vestlige land, skriver Mork.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin