Gå til sidens hovedinnhold

Voldtatt jente klager NRK inn for PFU

Bistandsadvokat rystet av innslag. Statskanalen innrømmer at innslaget ikke burde vært sendt.

I reportasjen som ble sendt på Dagsrevyen lørdag 12. januar hadde kanalen intervjuet en rumensk kvinne av romfolket som hevdet hun urettmessig er fengslet for menneskehandel.

Moren tvang barna sine til å stjele, tigge og selge falske mynter på gaten. Dette mener hun er en del av romfolkets kultur for å overleve.

Det innslaget ikke nevnte var at moren som ble intervjuet også er dømt til medvirkning til voldtekt av sin egen datter da jenten var 11 år. Moren fikk penger for salget av jentens kropp.

Les også Elin Ørjasæters kommentarer: «Dagsrevyens forsvar av romfolk» og «Ikke stol på Dagsrevyen»

Jenten som nå er blitt 15 år har reagert kraftig på Dagsrevyen-innslaget, ifølge bistandsadvokat Beate Hamre, skriver Journalisten.no.

Rystet

Nå varsler jentas bistandsadvokat, Beate Hamre, at de skal klage NRK inn for Pressens faglige utvalg (PFU)

- Vi holder på å skrive klagen. Det er ingen tvil om at vi klager inn denne saken. Hun er utsatt for store traumer og er sterkt preget av det. Hun bor i Sverige og ønsker ingen kontakt med sin familie, sier Hamre til nettstedet.

To av Hamres kolleger var bistandsadvokater for andre personer i den såkalte sigøynersaken som gikk i Bergen tingrett i fjor. Hamre sier at alle tre er like rystet over NRKs innslag.

- Alle er like rystet over hvordan hele saken var framstilt. Den var veldig spesielt vinklet.

Hamre sier NRK ikke gjorde noe forsøk på å snakke med henne før innslaget ble sendt.

Statsadvokaten vil følge opp

Også Hordaland statsadvokatembeter vil følge opp saken videre, først med å skrive et brev til NRK om hvordan de har tenkt å rette opp reportasjen.

Det utelukkes heller ikke en framtidig PFU-klage.

Nettavisen har ikke lykkes å få en kommentar fra NRK, men bt.no var i kontakt med NRK mandag ettermiddag. De tar selvkritikk.

- Vi har hatt en gjennomgang av saken i dag, og har kommet frem til at den ikke burde ha blitt sendt, sier redaksjonsleder Ole Eivind Henden.

Han vil ikke gå i si noe mer om hvorfor det ble unnlat å nevne at kvinnen var dømt for voldtekt av sin egen datter.

- Vi kommer til å komme med et tilsvar på et senere tidspunkt. Jeg vil ikke gå mer detaljert inn i det nå. Vi ser nå at det er så mange feil i saken at den ikke burde blitt sendt, sier Henden.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken