På onsdag snakket Putin om krigen i Ukraina på et TV-sendt møte i Kremls såkalte menneskeråd. Da fikk han et spørsmål om krigens varighet.

– Selvfølgelig, dette kan bli en langvarig prosess, var svaret fra Russlands president.

Samme kveld arrangerte den amerikanske medieorganisasjonen, Politico, sin årlige gala. Der delte de ut prisen for «årets mest innflytelsesrike person i Europa», og den gikk ikke overraskende til Volodymyr Zelenskyj. Under videotalen sin fastslo han én konkret ting.

– Jeg tror at Ukraina kommer til å være verdens mest innflytelsesrike neste år også, men da allerede i fredstid, var den klare beskjeden fra Zelenskyj, ifølge Politico.

– Nummer én

Presidentens tro på Ukraina i 2023 kommer sannsynligvis på grunn av suksess på slagmarken de siste månedene, men også fordi han mener at militæret ikke står tilbake for noen.

Siste nytt om Ukraina-krigen her

– Det ukrainske militæret som beskytter oss alle på slagmarken er nummer én. Jeg vil takke alle våre venner i Europa som har bidratt til å beholde stabilitet, og at de også har hjulpet millioner av mennesker til å klare seg gjennom denne forferdelige tida, sa Zelenskyj.

Vil ikke holde tilbake

Torsdag ettermiddag uttalte Putin seg igjen, og han sa at bombingen mot kritisk infrastruktur i Ukraina ikke vil stoppe med det første.

– Det er mye bråk om at vi angriper energi-infrastrukturen i nabolandet vårt. Ja, vi gjør det. Men hvem startet?, sa Putin, da han torsdag talte på en prisutdelingsseremoni i Kreml.

Videre gjorde han det klart at kritikken som har kommet, ikke vil få noen betydning for hvor Russland angriper.

Hevn-angrep

På onsdag presenterte Putin også angrepene på ukrainsk infrastruktur som en reaksjon på blant annet at Ukraina sprengte deler av Krim-broen tidligere i år.

Dessuten hevdet han at ukrainske styrker har sprengt kraftledninger fra Kursk atomkraftverk, og har latt være å forsyne Donetsk i Øst-Ukraina med vann. Idet vinteren står for døren er millioner av ukrainere helt eller delvis uten tilgang på strøm på grunn av russiske angrep.

– Fienden har et stort håp om å kunne bruke vinteren mot oss, til å gjøre vinteren kald og situasjonen vanskelig, som del av denne terroren. Vi må gjøre alt vi kan for å overleve denne vinteren, uansett hvor vanskelig det er, sa Zelenskyj i starten av desember.