Med Toyota Prius og Honda Insight ble på mange måter lista lagt for hvordan en hybridbil skulle se ut, men nå er tiden definitivt over for da hybridbiler var aerodynamiske forskningsprosjekter uten særlig sjel.

Volvo melder onsdag at de på den store bilmessen i Detroit vil vise fram en ny oppladbar hybridutgave av den høyreiste familiebilen XC60.

Elektrisk firehjulsdrift

Bilen vil få den samme hybridteknologien som de benytter i V60, noe som betyr at det er en elmotor på 70 hestekrefter som driver bakhjulene elektrisk, mens det foran sitter en dieselmotor som sørger for å drive forhjulene.

I XC60s tilfelle er det snakk om en turboladet firesylindret bensinmotor på hyggelige 280 hestekrefter, noe som gir bilen totalt 350 hestekrefter å sparke unna med, og et dreiemoment på 380 + 200 nm.

Det skal sørge for 0-100 på 6,1 sekunder.

Vil slutte å telle sylindere

Bilen er dessverre bare en konseptvariant foreløpig, og at den vises fram i USA er ikke helt tilfeldig. Målet er å vise at en firesylindret motor kan være mer enn det det høres ut som.

- I XC60 Plug-in Hybrid Concept viser vi at våre kommende firesylindrede motorer yter like bra som dagens sekssylindrede utgaver. Samtidig blir forbruket lavere enn i nåværende firesylindrede motorer, sier utviklingssjef Peter Mertens i en pressemelding.

- Det er på tide å slutte å telle sylindere. Fokuset på firesylindrede motorer er den mest effektive måten å raskt redusere CO2-utslippet på og drivstofforbruket, uten at det går på bekostning av kundens forventninger til kjøreglede og prestasjoner, sier han.

Konseptbilen har fått tilleggsbetegnelsen T8 for å illustrere at hybridens kombinerte kraft tilsvarer en åttesylindret motor.

Hyggelig forbruk

På ren elektrisk drift kan bilen ifølge Volvo legge unna en avstand på 45 kilometer gjennom et batteri på 12 kWh, mens systemet med hybriddrift vil bruke 0,23 liter per mil på EU-syklusen. Fullading av batteriet tar ifølge Volvo 3,5 timer.

- En oppladbar hybrid er den ideelle miljøbilen i det daglige. Den gir de fleste førere en tilstrekkelig rekkevidde for å klare den daglige pendlingen, sier Volvo-sjef Stefan Jacoby i en pressemelding.