GÅ TIL NETTAVISEN MOTOR

Mandag 22. mars går fristen ut for å betale årsavgift på registrerte kjøretøy samt campingvogner og campingtilhengere over 350 kilo. For disse er avgiften på 2.790 kroner.

- Man må vrake bilen innen 22. mars dersom man skal unngå å betale årsavgift. 23. mars er det rett og slett for sent. Likevel er det mulig å få redusert avgiften etter dette, men da må bilen vrakes innen 1. juli og man får refundert halve årsavgiften, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Les også:Er dette den mest meningsløse avgiften?

Luksusavgift
Årsavgiften ble innført så langt tilbake som i 1917. Den gang som et midlertidig tiltak for å skattlegge luksus. Nå fungerer den som en avgift til statskassa.

- NAF mener at årsavgiften bør reduseres, og at det bør legges til rette for at kjøretøy kan registreres for en kortere periode slik at sesongkjøretøy og de som ikke er i bruk i en lengre periode kan betale en lavere årsavgift. I Sverige kan man på- og avregistrere et kjøretøy via internett til en lav pris, melder Engebretsen.

- Sjekk nøye
Han ber også bileiere sjekke nøye om de har fått riktig avgift. Bensinbiler og dieselbiler med partikkelfilter har en årsavgift på 2.790 kroner, mens dieselbiler uten filteret får en avgift på 3.245 kroner.

- Når du skal betale årsavgiften, er det viktig å kontrollsjekke at du har fått riktig avgift på kjøretøyet du eier. Spesielt gjelder det hvis du har dieselbil. I fjor fikk 500-600 bileiere feil årsavgift og det ligger an til samme antall i år. Årsaken er feilrapportering fra bilimportørenes side, sier Engebretsen.

8,1 milliarder
Har du bil, men ikke fått giro? Vel, du slipper ikke unna da heller. Da er løsningen å gå inn på www.toll.no og legge inn bilens registreringsnummer. Da får man nytt KID-nummer og unngår tilleggsgebyr på 250 kroner ved for sen betaling.

Alle registrerte kjøretøy i motorvognregisteret skal betale årsavgift. Årsavgiften gir staten en inntekt på 8,1 milliarder kroner i 2010.

FAKTA: Årsavgift

- 2.790 kroner for vanlige bensinbiler, samt dieselbiler med partikkelfilter
- 3.245 kroner for dieselbiler uten partikkelfilter
- 1.705 kroner for motorsykler
- 1.045 kroner for campingvogner og campingtilhengere over 350 kilo

(Kilde: Tollvesenet)

Les også:60.000 kroner i avgiftsforskjell

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor