Det sier regjeringen i en pressemelding fredag. Finland har begrunnet innstrammingen på grensen med utenrikspolitiske hensyn, etter at titusenvis av russiske borgere har ankommet på kort tid, står det.

– Vi vil stenge grensen raskt om det skulle bli nødvendig, og endringer kan komme på kort varsel. Det har vært få ankomster til Norge sammenlignet med Finland, og situasjonen er annerledes hos oss. Storskog er vår eneste grensestasjon mot Russland. Vi har tett dialog med politiet og tollvesenet om utviklingen på grensen, og kontrollerer alle som kommer nøye, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Les også: Finland stenger grensen for russere

Øker kontrollen

Mobiliseringen i Russland og en mulig utreisenekt for russiske borgere øker risikoen for ulovlig grensepassering på den norsk-russiske grensen utenfor grenseovergangen på Storskog. Fredag stasjoneres et politihelikopter med sensorer i Finnmark Politidistrikt for å øke beredskapen, skriver regjeringen i en pressemelding.

Forsvaret ved Garnisonen i Sør-Varanger overvåker grensen mot Russland. Politihelikopteret vil øke kapasiteten til å avdekke eventuelle ulovlige grensepasseringer. Grensen til Russland er på 198 kilometer, og ligger i stor grad i Pasvikelven.

–Politiet har god kontroll på Storskog, og nå styrkes tilstedeværelsen i grenseområdet også utenfor grensestasjonen. Politihelikopteret er et nyttig verktøy for å følge med på grenseområdet fra norsk side, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Den siste uken har cirka 400 russere krysset grensa til Norge hver dag. Nettavisen har den siste uken fulgt trafikken.

- Vil ikke bli kanonføde

– Ja, jeg vil ikke delta i denne krigen. Derfor har jeg forlatt Russland, sa Anatolij til Nettavisen denne uken.

Les også: Russere fortsetter å komme til Norge: – Lang kø på russisk side av grensa

Trafikken var på langt nær så stor som man har sett på den russiske grensen til for eksempel Georgia.

Les: Russiske menn flykter fra Putin: Vil ikke bli kanonføde

– Vi ønsker ikke å bli kanonføde. Vi har venner i Ukraina som vi ikke ønsker å krige imot. Jeg vil ikke drepe noen. Jeg har heller ikke noe erfaring eller motivasjon for å bli en del av denne krigen, sier Grigorij til Nettavisen. Han er blant de som har kommet over grensen.

Onsdag så det ut til at grensetrafikken stanset opp, men russere NTB møtte på grensa sa det skyldtes stor trafikk, ikke en stenging av grensa.

– Vi registrerer at det fortsatt kommer russiske menn over, men færre enn tidligere denne uka. Hva som skjer på russisk side, kan jeg ikke svare på, sa avsnittsleder for operativ utlendingskontroll Sølve Solheim i Finnmark politidistrikt torsdag ettermiddag.