Gå til sidens hovedinnhold

Walkman på sitt beste

Sony Ericssons nye flaggskip i Walkmanserien heter W960i. Vi har testet den.

Sony Ericsson W960i er en smartmobil med Symbian 9.1 operativsystem (UIQ 3). Den har mye tilfeles med de øvrige UIQ-modellene, men reagerer raskere, har et helt normalt mobiltelefontastatur og minne på hele 8 GB. Dessuten dreier det seg om flash-minne, og ikke en ømtålig og strømkrevende roterende disk.

Foreløpig versjon
I skrivende stund er W960i ennå ikke helt klar for butikkhyllene. Programvaren skal tunes til optimal ytelse, og det kan bli gjort mindre endringer. Vi har imidlertid ikke funnet noe som tyder på at W960i trenger en større revisjon. Testmobilen vi har fått låne har så langt vist seg å fungere smertefritt.

Vi hadde selvsagt gjerne sett at den fikk Edge og Super-3G, men må innse at det toget for lengst er gått. Til gjengjeld kan vi glede oss over at den støtter WLAN.

Elegant
Av utseende er Sony Ericsson W960i ikke det mest spennende vi har sett. Men den er pen. Linjene er rene, tastaturet er diskret med samme farge og glans som resten av fronten og hjørnene er avrundet. Walkman-logoen er diskret, og det samme er merkenavnet Sony Ericsson som er trykket i gullskrift over skjermen.

Det ser i det hele tatt ganske eksklusivt ut. Sidelisten er hvit og danner en skarp kontrast mot de sorte front- og bakdekslene.

På venstre side sitter et lite metall-øye som brukes om du vil feste en stropp eller et mobilsmykke til telefonen. I venstre side sitter også navigasjonshjulet, slik vi har sett det også på tidligere UIQ-modeller.

Tilbakeknappen på siden av telefonen er borte. Den dukker i stedet opp på fronten. Er du vant til å bruke sideknappen vil du trenge litt tid til å omstille deg. På motsatt side av mobilen finnes volumtaster i tillegg til en egen kameraknapp.

Bedre grensesnitt
Brukergrensesnittet på W960i har fått seg en overhaling sammenliknet med tidligere UIQ-modeller. Nå har åpningsskjermen to ikoner du kan trykke på. Den ene åpner listemenyen slik vi kjenner den – den andre fyller skjermen med selvvalgte ikoner som fungerer som snarveier.

Det første vi måtte gjøre var selvsagt å fylle mobiltelefonen med musikk og videoklipp. Det gjorde vi ganske enkelt ved å koble telefonen til en PC via USB. W960 dukket opp som en egen disk. Vi merket av 1316 filer og brukte dra-slipp-funksjonen i utforskeren. Et snaut kvarter senere var alle filene på plass i mobilen. Før de kunne spilles måtte imidlertid mobilen søke opp og katalogisere filene. Det tok noen minutter det også, men så er det en prosess du bare trenger å gjøre en gang.

Mange muligheter
Å bytte fra en lydfil til en annen kan gjøres på flere måter. Du kan bla i biblioteket ved å rulle på sidehjulet, du kan bytte til neste fil ved å bruke berøringsknappene som lyser opp under skjermen, eller du kan bruke den trykkfølsomme skjermen.

Samme hvilken metode vi valgte så merket vi oss at det til å begynne med gikk tregt å bytte fra en låt til en annen. Merkelig nok var dette et problem som forsvant etter en liten stund..

Lydkvaliteten er svært god og spilleren er lekker å se på. Funksjonene er mange, enten du vil søke etter musikk, reorganisere eller bruke spillelister. Telefonen genererer også automatiske spillelister og kan sette sammen musikk basert på stemning, produksjonsår (tidsmaskin), mest spilt, nylig lagt til osv.

A2DP
I esken til W960i fant vi også Sony Ericssons nye A2DP-hodesett, HBH-DS220. Den lille sylinderen med festeklype og utgang til 3,5 mm hodetelefoner kan minne om bakstykket på en kulepenn. I tillegg følger selvsagt også et Walkmanhodesett (HPM-70) med i pakken.

Om dette vil følge med også når telefonen kommer i salg vet vi ikke. Forhåpentlig følger det med et hodesett som har fjernkontroll på ledningen, slik vi har sett på tidligere toppmodeller i Walkmanserien.

Film
Om du foretrekker å se filmklipp på mobiltelefonen er avspilleren i W960i meget god. Her har du anledning til å spole, pause og fortsette filmavspillingen. Du kan spille av filmer i flere format, blant annet 3GP og Mpeg4. Sistnevnte med H.264-koding, som gir et skarpt bilde uten hakking eller pikselering.

Å laste ned en spillefilm komprimert ned til 256 MB tok faktisk ikke mange sekuder. Og med 8 GB lagringskapasitet blir det plass til mye film.

Smartmobil
Siden dette er en smartmobil finnes det knapt grenser for hva den kan brukes til. Men selv uten å laste ned tilleggsprogrammer kan W960i klare en rekke avanserte oppgaver. E-post, kalender og avtalebok kan enkelt synkroniseres over mobilnettet, også i sanntid.

E-postvedlegg kan åpnes og behandles, sendes videre eller arkiveres i telefonens romslige minne.

Kamera
Kameraet tar greie bilder med 3,2 megapiksler oppløsning. Kameraet har autofokus og den smarte funksjonen ”Burst” som lar deg ta en serie bilder i rask rekkefølge fremfor å fryse bare det ene øyeblikket. Prøv å ta bilde av en som stuper eller foretar spenstige triks på snowboard, så ser du raskt hvor nyttig funksjonen er. Dessuten slipper du å ende opp med en rekke bilder av folk som blunker akkurat i det du knipser. Ulempen er at oppløsningen på bilder tatt med ”burst” er begrenset til VGA (0,3 megapiksler).

Videokameraet henger litt etter de tøffeste konkurrentene, ettersom det ikke klarer mer enn 15 bilder per sekund i QVGA-oppløsning (240x320 punkter). Det holder like vel til visning på mobilskjermen, som har nettopp denne størrelsen.

Funksjonsrik
Av andre funksjoner kan nevnes TrackID for musikkgjenkjenning, bildebehandler og frontkamera for videotelefoni. Du kan høre på radio (FM-RDS), spille spill, surfe på nettet eller føre blogg med direkte opplasting til Internett. Du kan se TV over mobilnettet eller lese oppdaterte nyheter telefonen selv har samlet inn via RSS.

Nettleseren er for øvrig norskprodusert (Opera 8.0). Leseren fungerer bra, men om du kan akseptere litt lavere bildeoppløsning og noe færre funksjoner er gratisversjonen Opera Mini 4.0 både raskere og billigere å bruke.

Alt i alt er dette i skrivende stund den beste musikkmobilen Sony Ericsson har laget. Med stort minne og gode menyer er den også brukervennlig. Dessuten har den batteri nok til å ta oss igjennom en lang dag med musikk på øret, regelmessig avbrutt av telefonsamtaler. Det gode batteriet gjør at vi ikke behøver å velge bort musikklytting for å spare på strømmen.

Ups and downs
God musikkspiller med mye minne trekker opp, men vi savner muligheten for å kunne sette inn eksternt minnekort. Selv om minnet på 8GB gjør behovet for ekstra minne lite, så er det praktisk ved overføring av ulike filer eller programmer.

Menyene er blitt bedre og designen like så, mens det på radiosiden fremdeles mangler både Super-3G og Edge. Dermed når ikke W960i helt opp til terningkast seks, men ender på en meget sterk femmer.

Denne saken er hentet fra mobilsiden Mobilen.no.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar