Gå til sidens hovedinnhold

Wall Street holdt ikke koken

Salgspresset ble for stort for USA-børsene

Salgspress, oljerekord og en dollar i fritt fall ble en cocktail som falt USA-børsene tungt om brystet.


NA24 - din næringslivsavis

Næringsindeksen Dow Jones falt 0,38 prosent til 12,110.24 poeng, og teknologiindeksen Nasdaq Composite datt 0,90 prosent til 2,243.87 poeng. Den brede S&P 500-indeksen blir sendt ned 0,53 prosent til 1,308.77 poeng.

Tar gevinst
Nyheten om at den amerikanske sentralbanken stiller 200 milliarder dollar til disposisjon for banker og andre finansinstitusjon førte til at aksjemarkedet tirsdag hadde sin beste dag på fem år. Etter denne stigningen er det mange investorer som vil ta gevinst

- Vi steg mye i går, selv etter den positive handlingen er det naturlig med litt gevinstsikring, sier Paul Mendelsohn, sjefinvesteringsstrateg i Windham Financial Services, til Marketwatch.

Oljerekord
Markedet plages av at oljen har igjen satt ny rekord. Den lyder 110,2 dollar fatet, og ble satt på råvarebørsen i New York.

Råolje med aprillevering endte på 109,92 dollar fatet, en økning på 1,1 prosent og ny sluttrekord.

Oljen trosser høye amerikanske oljelagertall, og preges av økt spekulasjon fra hedgefond.

Dollar i fritt fall
Avgjørende for oljeprisen er også den rekordlave dollaren, som faller til nye bunn-nivå mot euro og yen. En dollar kostet kun 5,08 kroner da børsen stengte.

- Dollaren er i fritt fall, og oljen forsetter å stige, sier Mendelsohn.

- Bruddet gjennom 110 dollar fatet satt press på markedet, fortsetter han.

Dollaren preges av spekulasjoner om at den amerikanske sentralbankens plan om å tilføre midler til bankene ikke er nok til å bedre den skremmende situasjonen i pengemarkedet, og at det ikke er nok til å hindre nye tap i kredittmarkedet. Det skriver Bloomberg News.

Den amerikanske valutaen blir også svekket av at enkelte satser på at rentenivået i USA skal ytterligere ned. Tidligere i uken gikk det spekulasjoner om at den amerikanske sentralbanken kan komme til fremskynde et rentekutt i forkant av møtet til neste uke, men etter tiltakspakken som ble fremlagt tirsdag er det færre som satser på dette nå. Likevel prises det i større grad i markedet inn et rentekutt på 0,75 prosentpoeng.


Synkende tillit
Tilliten blant finansfolket synker. I forbindelse med en undersøkelse gjennomført av Bloomberg blir utsiktene til verdensøkonomien stadig svekket. For fjerde måned på rad falt tillitsindeksen til nyhetsbyrået i mars.

Bloombergs globale tillitsindeks falt til 13,1 i mars fra 14,3 i februar.

Respondentene i undersøkelsen er blitt mer usikre på Asias evne til å stå i mot nedturen i den amerikanske økonomien. De asiatiske deltagerne er mest pessimistiske når det gjelder forventingene knyttet til global vekst etter at tilliten til egen økonomi fikk nok en knekk i mars.

Mot strømmen
Et selskap som ikke kan sies å merke noe til dette er Caterpillar, verdens største produsent av bulldosere. Selskapet forteller at nettopp Asia er et svært sterkt marked for dem om dagen. Catterpillar uttaler at de fremadstormende markedene, som for eksempel Kina, vil øke salget deres. De økte salgsprognosene for 2010 med 20 prosent. Aksjen klarer å stå mot strømmen, med en oppgang på 3,6 prosent.

- Selskaper som allerede har engasjert seg i utenlandsk forretningsvirksomhet kommer definitivt til å dra fordel av det, noe Caterpillar har gitt oss et glimrende eksempel på, sier John Schmitz, forvalter ved Bahl & Gaynor Investment Counsel, til Bloomberg News.

Skyr boligmarkedet
Antallet boliglånssøknader falt med 1,9 prosent i forrige uke. Dermed fortsetter tendensen der amerikanerne skyr boligmarkedet, det viser en indeks fra foreningen for boligutlånsbankene i USA. Søknadene om å lånefinansiere et boligkjøp eller refinansiere eksisterende lån falt til 671,7 fra 684,9 uken i forveien.

Refinansieringsandelen falt 4,7 prosent samtidig som renten på lån som løper i 30 år steg til det høyeste nivået på fem måneder. Dette skjer samtidig som eiendomsprisene stuper og at kredittkrisen presser utlånsrentene fra bankene oppover.

Aksjemarkedet ønsker at den amerikanske sentralbanken vil fortsette å kutte rentenivået i verdens største økonomi, men fortsatt er det skeptikere som mener dette ikke vil være nok for å hjelpe økonomien. Faren for resesjon er fortsatt stor.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0.38 %

Nasdaq -0,53 %

S&P 500 -0,90 %

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted