Gå til sidens hovedinnhold

Wall Street ned i sumpen

Nedturen fortsetter i USAs finanshovedstad.

Inflasjonsfrykt og et elendig boligmarked gir ny nedgang i New York. Eneste lyspunkt er en fallende oljepris.

NA24 - din næringslivsavis

Den kjente Dow Jones Industrial-indeksen faller 0,66 prosent til 11.403,18 poeng. Teknologitunge Nasdaq Composite daler 0,53 prosent til 2.404,15 poeng. Den brede S&P 500-indeksen er ned 0,62 prosent til 1.270,72 poeng.

Oljen ned
Oljeprisen har falt tilbake etter at det er blitt klart at den tropiske stormen «Fay» unngikk oljeinstallasjoner i Mexicogolfen. I løpet av helgen og mandag lå fokuset i oljemarkedet på at stormen kunne utvikle seg til en orkan og at den kunne true den amerikanske olje- og gassproduksjonen.

Frontkontrakten til den amerikanske lettoljen blir omsatt for 112,65 dollar per fat ved råvarebørsen i New York. Dollaren har svekket seg noe i forbindelse med fornyet søkelys på situasjonen til finansselskapene.

Fortsatt tungt
Byggevaregiganten Home Depots har lagt frem sine tall for andre kvartal. De bekrefter langt på vei at de amerikanske husholdningene har strammet inn på forbruket. Nettoresultatet falt til 1,2 milliarder dollar, eller 71 cents per aksje. Det er en nedgang på 24 prosent fra 1,59 milliarder dollar eller 77 cents per aksje i samme periode året før. Omsetningen falt 5 prosent til 20,99 milliarder dollar fra 22,2 milliarder dollar. Resultatet var likevel bedre enn ventet. Analytikerne ventet at Home Depot ville legge frem et resultat per aksje på 61 cents.

De opprettholder sine guiding og gjentar at markedsforholdene fortsatt er vanskelige.

Ingen løsning
Når det gjelder finanssituasjonen i USA venter investorene på nyhetene. Mandag svirret det spekulasjoner om at Lehman Brothers kan bli nødt til å ta nye tap i milliardklassen. I tillegg skrev det anerkjente tidsskriftet Barrons at de amerikanske myndighetene kan bli nødt til å trå til for å redde boliglånsselskapene Freddie Mac og Fannie Mae. Dette kan være resultatet hvis den pågående kapitalsankingen ikke fører frem. Dermed står aksjonærene i de to selskapene i fare for å bli skviset ut hvis myndighetene må trå til.

Igangsetting av nye boliger falt med 11 prosent i juli. Det viser ferske tall fra de amerikanske myndighetene. Totalt ble det påbegynt 965.000 millioner nye privatboliger. Økonomene hadde ventet en nedgang til 950.000

Samtidig falt antallet nye byggetillatelser med 17,7 prosent til 937.000.

Inflasjonspresset tiltar i verdens største økonomi. Produsentprisindeksen steg med 1,2 prosent i juli, viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Hvis en utelater volatile matvare og energipriser steg produsentprisene med 0,7 prosent i samme måned. Det er mer enn dobbelt så høyt som ekspertene satset på. Økonomene ventet ifølge Marketwatch at prisene ville stige med henholdsvis 0,5 prosent og 0,2 prosent for kjerneprodusentprisene.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken