Gå til sidens hovedinnhold

Blandet på Wall Street

Blandede makrotall ga vinglete børs.

USA-børsene endte grovt sett flatt tirsdag. S&P 500 steg moderat, mens Dow Jones falt marginalt. Oljeservice var et lyspunkt.

Det nye børsåret ble innledet sterkt i USA mandag og de viktige aksjeindeksene steg rundt halvannen prosent til det høyeste nivået siden oktober 2008.

Nøkkeltall
Både tall for bruktboligsalget og fabrikkordrene kom like etter åpning. De satte også farve på børsutviklingen. Antall avtalte boligsalg er på vei ned i USA. I desember falt indeksen som er satt sammen av avtalte bruktboligsalg med 16 prosent. Dette var et langt større fall enn hva økonomene hadde forventet på forhånd.

En skattekreditt som ble gitt til boligkjøpere er blitt forlenget til april i år, men gikk opprinnelig ut denne høsten. Skattekreditten ga en strøm av boligkjøpere som ville få med de gunstige skatteordningene. Dermed var de tallene for de foregående månedene sterkt påvirket av denne ordningen.

Sammenlignet med november i 2008 lå boligsalget i november 2009 15,5 prosent.

Eiendomsmeglerne tror at de avtalte boligsalgene vil vokse igjen ettersom skatteordningen er blitt videreført.

- Det vil likevel bli tidlig vår før vi ser en merkbar økning i salgsaktiviteten, kommenterer sjef økonom Lawrence Yun i eiendomsmeglerforeningen National Association of Realtors.

Les mer: Elendig boligsalg i USA

Ordrevekst
Bedriftsordrene steg i november med 1,1 prosent. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Oppgangen var større enn hva økonomene hadde ventet, og anslagene lå i forkant på en vekst tilsvarende 0,5 prosent. Hvis transportordrene blir utelatt ville veksten i ordreinngangen ligget på 1,9 prosent, mens hvis forsvarsordre utelates ville veksten har vært på 1,1 prosent.

Les mer: Sterk ordrevekst i USA

Olje opp
Oljeprisen vinglet lenge, men steg mot slutten av dagen. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI for februarlevering steg 26 cent til 81,77 dollar på råvarebørsen i New York. I London steg Brent-olje for februarlevering 47 cent til 80,59 dollar, det høyeste nivået på nesten to måneder.

Delindeksen for oljeaksjer steg 0,6 prosent, delindeksen for oljeservice drøyt 2 prosent. I tillegg til den økte oljeprisen har to oppkjøp, av Exxon Mobil og Total, innen amerikansk naturgass skapt tro på økt boreaktivitet i dette segmentet, noe som har løftet flere riggselskaper.

Ford-fest
I tillegg kom bilprodusentene med salgstall for desember. Ford, som var den eneste av de tre store i USA, som klarte seg gjennom fjoråret på egne hjul, økte salget med en tredel, mens de to andre, Chrysler og General Motors, viste fall i desember. Ford-aksjen steg tirsdag 7 prosent. De andre to er ikke børsnotert.

Google
Google lanserte tirsdag sin mye omtalte utfordrer i smartphone-markedet, basert på Googles operativsystem Android. Google-aksjen falt 0,4 prosent.

Les mer: Google-rykter i markedet

Flyaksjene et lyspunkt etter at Continental kom med bedre trafikktall enn ventet for desember. Aksjen steg 14 prosent. Også andre flyselskapet gjorde det bra, for eksempel US Airways, som steg 11 prosent.

Kraft sikrer milliarder
Sveitsiske Nestle kjøper frossenpizzavirksomheten til Kraft Food. Det gjør at den amerikanske matvareprodusenten får penger til å heve budet på den britiske godteprodusenten Cadbury. Nestle betaler 3,7 milliarder dollar i kontanter for virksomheten, og det har gått rykter om at Kraft vil heve budet på Cadbury.

Styret i Cadbury har motarbeidet oppkjøpsforsøket som priser selskapet til 16 milliarder dollar, og den amerikanske produsentens bud har dermed blitt behandlet som fiendtlig. Når Kraft nå får penger fra salget av frossenpizza kan de sukret budet. I mellomtiden har Kraft gitt aksjonærene i Cadbury forlenget frist til 2. februar til å godta det gjeldende budet.

Den kjente investoren Warren Buffett berømmer Cadbury for å stå imot budet fra Kraft. Warrens investeringsselskap Berkshire Hathaway har sendt ut en melding der de gjør det klart at de vil stemme nei til et forslag om å trykke opp 370 millioner aksjer for å finansiere oppkjøpet. Buffett er gjennom Berkshire Hathaway den største aksjonæren i Kraft, og Kraft uttaler at de setter pris på Buffetts synspunkter.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,11% til 10,572.02

Nasdaq +0,01% til 2,308.71

S&P 500 +0,31% til 1,136.52

Kommentarer til denne saken