Gå til sidens hovedinnhold

Wall Street fortsatte nyttårsfeiringen

Knallstart på børsåret.

Det nye året starter sterkt på Wall Street. De viktige aksjeindeksene steg rundt halvannen prosent mandag til det høyeste nivået siden oktober 2008.

Bedriftsindeksen ISM kom inn bedre enn ventet. Samtidig har det kommet gode nyheter fra Asia. En bedriftslederundersøkelse fra Kina har sørget for en bred oppgang rundt omkring ellers i verden. Oppkjøpsaktiviteten har tatt seg opp. Olje og andre råvarer steg.

Dermed fortsetter 2010 der 2009 slapp. Den brede S&P 500-indeksen steg 23,4 prosent i fjor og slo dermed oppgangen for industriindeksen Dow Jones på 18,8 prosent. Best gjorde derimot Nasdaq Composite-indeksen det med en oppgang på 44 prosent i fjor.

Oljeoppgang
Oljeprisen steg mandag med mer enn 2 dollar til over 80 dollar fatet.

Les mer: Jubel i oljemarkedet

Delindeksen for oljeaksjer steg 3 prosent, delindeksen for oljeservice nær 4 prosent.

Også andre råvarer steg mandag. Kobberprisen nådde det høyeste nivået på 16 måneder etter at et kobberselskap i Chile er rammet av streik.

Sterk ISM
Den amerikanske bedriftsindeksen ISM kom inn på 55,9 poeng i desember, mot 53,6 poeng i november. Dette er det høyeste nivået siden 2005. Økonomene ventet at indeksen ville stige fra til 54,8 i desember. En verdi over 50 indikerer økt aktivitet, og indeksen har ligget over 50 i fem måneder på rad.

Uken er full av makrorapporter, og arbeidsmarkedsundersøkelsen på fredag er den viktigste. Markedets forventninger er skrudd opp og anslagene tilsier at det ikke blir flere enn 1.000 som mistet jobben i løpet av desember. Arbeidsledighetsraten er forventet å ligge uendret på ti prosent.

Oppkjøp
Normaliseringen av finansmarkedene bidrar også til at oppkjøpsaktiviteten tar seg opp igjen. Den sveitsiske legemiddelgiganten Novartis vil nå kjøpe ut de øvrige minoritetsaksjonærene i Alcon. Budet er på 153 dollar per aksje og det inneholder en rabatt på syv prosent sammenlignet med sluttkursen ved utgangen av 2009. I tillegg til å bla opp 11,2 milliarder dollar til minoritetsaksjonærer kjøper de Nestles eierandel på 52 prosent for 28,1 milliarder dollar.

Nestle får 180 dollar per aksje, mens minoritietsaksjonærene i Alcon vil få tilbud om å motta aksjer i Novartis som delbetaling. Dermed går det mot en emisjon i Novartis for å finansiere oppkjøpet.

Det spekuleres i amerikanske medier at Kraft Foods kommer til å legge frem et forbedret bud på den britiske drikkeprodusenten Cadbury. Tidligere har Kraft møtt kraftig motstand fra styret i Cadbury og avisene skriver at Kraft må sukre budet for og ikke bli mottatt som fiendtlig.

Ifølge Dow Jones Newswires skriver en italiensk avis at Ferrero har tatt kontakt med et private equity selskap og med Hershey for å fremme et konkurrerende bud.

Det er også flere bevegelser på oppkjøpsfronten. Statoils partner Chesapeake Energy har undertegnet en avtale om å selge 25 prosent av eiendelen i skifergassandelen Barnett. Det er Total som kjøper andelen for 2,25 milliarder dollar.

Dagens nøkkeltall:

Dow +1,50% til 10.583,96

Nasdaq +1,73% til 2.308,42

S&P 500 +1,60% til 1.132,99

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken