Gå til sidens hovedinnhold

USA-børser snudde til pluss

Styrket euro beroliget frynsede investornerver utover dagen.

Etter kraftig nedtur på Wall Street fredag - og det samme i Asia mandag - var det urolige nerver på USA-børsene mandag.

Da handelen tok til, begynte pilene fort å peke nedover, og på det meste mandag var S&P 500-indeksen 1,8 prosent lavere enn ved avslutningen fredag.

Men så vippet det opp, og da børsbjella avsluttet dagens handel, viste alle de viktige aksjeindeksen små plusstall.

Oslo Børs var selvsagt stengt mandag. Forrige uke bød på både børshimmel og - helvete. Etter at EU-landene for en uke siden ble enige om en gigantisk finansiell redningspakke, steg Oslo Børs forrige mandag 6,4 prosent. Men uken ble også avsluttet med et fall på 3,4 prosent fredag.

Les mer: Super start, trist slutt

Fokus er fortsatt på uroen rundt euroen og statsfinansene i land som Hellas. Tidligere mandag falt euroen til det laveste nivået mot dollar på fire år, med snaut 1,23 dollar pr. euro. Men utover dagen hentet euroen seg litt inn igjen, og ligger nå rundt 1,24 dollar pr. euro.

- Det var en ganske så oppsiktsvekkende innhenting. Det faktum at euroen har reversert det tidligere fallet gir håp, gitt at det er så mye usikkerhet rundt den europeiske gjeldssituasjonen, sier forvalter John Carey hos Pioneer Investment Management til Bloomberg News. Han mener den økonomiske oppturen fortsatt er intakt, og viser til aktiviteten innen oppkjøp og fusjoner som en indikasjon på dette.

Olje ned
Uroen rundt den økonomiske utviklingen i Europa har tynget oljeprisen den siste uken, og utviklingen fortsatte mandag. Et fat Brent-olje for juli-levering falt mandag 3,6 prosent til 75,10 dollar. På råvarebørsen i New York falt juni-kontrakten for den amerikanske referanseoljen WTI 2,1 prosent til 70,08 dollar, den laveste sluttnoteringen siden desember. WTI-olje har nå falt med en femtedel på to uker.

Den svake oljeprisen bidrog til at energirelaterte aksjer tynget børsen mandag. Delindeksen for oljeaksjer falt 0,7 prosent, delindeksen for oljeservice 1,6 prosent.

GM tilbake på veien
På selskapsfronten meldte General Motors mandag at store underskudd var snudd til plussresultat for første gang siden 2007. GM-aksjen er imidlertid ikke børsnotert lenger, etter at staten reddet den kriserammede bilgiganten i fjor.

Les mer: GM oppe av grøfta

Dagens nøkketall:

Dow Jones +0,05% til 10.625,83

Nasdaq +0,31% til 2.354,23

S&P 500 +0,11% til 1.136,94

Kommentarer til denne saken