Gå til sidens hovedinnhold

Høyeste på femten måneder

Wall Street snudde minus til pluss torsdag.

USA-aksjene falt fra start torsdag, men hentet seg gradvis inn. Til slutt endte Dow Jones og S&P 500 på de høyeste nivåene på femten måneder, mens Nasdaq falt helt marginalt.

Boligrelaterte aksjer, detaljhandel og finans var blant sterke områder, mens IT og energi generelt ble hengende etter torsdag.

Færre trygdesøkere enn ventet
Av makrotall er det i hovedsak utviklingen i antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd som følges. Tallene fra det amerikanske arbeidsdepartementet viser at antallet økte med 1.000 til 434.000 i forrige uke. Dette var bedre enn hva økonomene hadde ventet på forhånd. Det var forventet en vekst på 7.000 nye trygdesøkere.

Snittet de fire siste ukene viser at den positive trenden fortsetter. I uken som ble avsluttet 2. desember falt snittet de fire siste ukene med 10.250 til 450.250. Dette er det laveste nivået siden den andre uken i september 2008.

Les mer: Færre enn ventet søkte trygdepenger

Venter på viktig tall
Fredag er det duket for månedens viktigste rapport. Da kommer de amerikanske myndighetene med den offisielle arbeidsmarkedsrapporten. Onsdag kom det en forsmak som gir en indikasjon på hvordan sysselsettingen innen privat sektor gikk. Fallet i sysselsettingen var noe større enn antatt, men det fantes lyspunkt i rapporten fra ADP.

Økonomene venter at hovedpunktene fra rapporten som kommer på fredag vil vise at sysselsettingen holdt seg helt flatt i desember. Det innebærer at forventningene er at det i sum ikke ble skapt flere jobber eller at jobbraset fortsetter. Arbeidsledighetsraten holdt seg helt uendret på 10 prosent.

Olje falt
De siste par ukene har oljeprisen vært knallsterk og nådd det høyeste nivået siden oktober 2008. Dette har også løftet energirelaterte aksjer.

Torsdag ble det en liten retur for oljeprisen. Den amerikanske referanseoljen WTI falt 52 cent til 82,66 dollar fatet på råvarebørsen i New York. I London falt Brent-olje 38 cent til 81,51 dollar.

Delindeksene for oljeaksjer og oljeserviceaksjer endte begge praktisk talt flatt torsdag.

Google ned, GE opp
IT-sektoren var relativt svak torsdag. Google falt med 2,3 prosent, den tredje minusdagen på rad etter at selskapet lanserte sin smartphone, som ikke møtt med noen stor jubel, i alle fall ikke i forhold til forventningene og kursoppgangen i forkant av lanseringen.

Konglomeratet General Electric gjorde det derimot sterkt torsdag, med en oppgang på 5 prosent etter at meglerhuset JPMorgan Chase oppjusterte sitt resultatanslag for GE.

Søkelyset på julehandelen
Detaljhandelen vil også bli fulgt nøye. En rekke av de amerikanske butikkjedene og andre detaljhandelsselskaper begynner nå å rapportere hvordan salget gikk i julemåneden desember. Av de største har Costco nå meldt at butikkene som holdt oppe mer enn ett år økte omsetningen med ni prosent.

Oppgangen kommer etter en sterk utvikling i bensinprisen og sterke utenlandske valutaer, men slår likevel økonomenes forventninger som tilsa en oppgang på 7,9 prosent. Estimatene er fra Thomson Reuters. Costco-aksjen endte dagen marginalt ned.

Sears Holding fikk en oppgang i salget på 0,4 prosent i desember, og ble sterkt dratt opp av lavpriskjeden Kmart som økte salget med 5,3 prosent. Dette har gjort at de har hevet resultatestimatene for fjerde kvartal. Sears-aksjen klatret hele 12 prosent.

Interiørkjeden Bed Bath & Beyond steg 7 prosent etter å ha kommet med gode kvartalstall og oppjustert resultatutsiktene.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,31% til 10.606,86

Nasdaq -0,05% til 2,300,05

S&P 500 +0,40% til 1,141,68

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken