Etter et fall på mer enn 3 prosent fredag, ble det ny nedtur for børsindeksene i USA mandag. S&P 500 falt 1,35 prosent til 1.050,47 poeng, det svakeste nivået siden november i fjor.

Det var røde tall også i Asia og Europa mandag.

Dagen begynte ikke så verst i USA, og da Oslo Børs stengte var det amerikanske aksjemarkedet omtrent flatt, men mot slutten av dagen pekte pilene definitivt nedover. Slik var det også fredag. Dette kan indikere at kortsiktige markedsaktører helst vil unngå å sitte på posisjoner over natten, for eksempel fordi de frykter dårlige nyheter fra Europa, hvor euroen fortsatt er under press.

Som så ofte styrker dollaren når nervøsiteten tiltar.

Les mer: Kraftig dollaroppgang

Flere tunge finansaksjer falt mye. Bank of America endte ned 3,4 prosent. Banken meldte i dag om et forlik på 108 millioner dollar knyttet til subprimebanken Countrywide, som Bank of America kjøpte opp under finanskrisen. Citigroup falt 4 prosent.

Apple-sjef Steve Jobs lanserte i dag en ny iPhone-versjon.

Les mer: Her er nye iPhone 4

Apple-aksjen falt 2 prosent, omtrent som den teknologitunge Nasdaq-indeksen.

Svakt jobbmarked
Skuffelsen ser ut til å henge i etter den månedlige jobbrapporten som kom i USA fredag, og som ikke innfridde håpet om markert bedring i arbeidsmarkedet.

Riktignok økte sysselsettingen med solide 431.000, men nesten hele økningen kom av midlertidig ansettelser i forbindelse med en folketelling som nå gjennomføres i USA. Analytikerne hadde jevnt over ventet en sterkere og bredere fordelt vekst, rundt 500.000 eller mer. Arbeidsledigheten falt fra 9,9 til 9,7 prosent.

- Det er ingen annen måte å beskrive det på enn rett og slett skuffende. Når du ser forbi folketellingstallene, var det elendig, sa sjefstrateg Mike O'Rourke ved BTIG i New York til nyhetsbyrået Reuters fredag.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -1,16% til 9,816.49

Nasdaq -2,04% til 2,173.90

S&P 500 -1,35% til 1,050.47