I forrige uke skrev Propaganda om det suksessrike, norske bandet Big Bang som i to uker på rad har toppet VGs Topp 40. NRK Petre slapp Big Bang inn i et studio på Marienlyst i forbindelse med lanseringen av live-platen med spilling og intervjuer, mens NRK1 slapp til en dokumentar om bandet.

Det siste programmet var til alt overmål finansiert av plateselskapet Warner Music (se lenke nederst i denne artikkelen).

Norskansvarlig Terje Pedersen i Warner Music Norway opplyser til Propaganda at Big Bangs plate ble sluppet den 25. august og gikk i sin første uke rett inn på førsteplass på VG-lista; det vil si den lista som ble publisert den 2. september.

Først dagen etter, den 3. september, var bandet på det nye proprammet "Petre Sessions" på NRK radio, hvor de ble viet én time fra klokken 19.00 - 20.00. Konsert-dokumentaren på NRK1 ble vist på NRK1 mandag den 8. september klokken 22.00 - 22.30.

- På dette tidspunkt var det allerede klart at Big Bang ville være nr. 1 også i sin andre uke på VG-lista. Det er altså verken Petre Sessions eller NRK TVs dokumentar som har medvirket til at Big Bang går rett inn på 1. plass på VG-lista, det er det bandet selv i form av sin popularitet og trofaste tilhengerskare som har gjort, mener Pedersen.

- Skal man si noe om NRK i dette tilfellet, må det være at de har truffet usedvanlig godt med sin timing av både dokumentar og Petre Sessions. Denne PR-en er altså ikke essensiell for å få en topplassering på VG-lista - i hvert fall ikke i Big Bangs tilfelle. Det er et rockband som har jobbet lenge og hardt for å komme dit de har kommet, og da er det fullstendig galt å fremstille bandet som om de er "hjulpet" av NRK til suksess, da sannheten er at her er det Big Bang som gjør NRK gode, mener den norske Warner-sjefen.

Han understreker at Big Bang på sine to foregående utgivelser gikk rett inn på en henholdsvis 2. og 3. plass på VG-lista - uten TV-dokumentar, live-konsert på Petre eller TV-reklame.

Redaktør Asbjørn Slettemark i FaroJournalen holder imidlertid på sitt: Han mener NRK-sendingene på radio og TV hjelper Big Bang med topplisteplasseringen.

- Det er logisk og selvfølgelig at sendetidene gjør at hverken Petre Sessions eller dokumentaren har noen innflytelse på den første førsteplassen. Men kombinasjonen av en vellykket Petre Sessions, godt plassert TV-reklame og dokumentaren gjør det mulig for Big Bang å komme inn høyere enn vanlig på listen, samt holde seg i toppsjiktet lenger enn hva man ser norske artister ofte gjør. To førsteplasser etter hverandre kommer særdeles sjelden norske artister til gode, sier Slettemark til Propaganda.

Slettemark understreker imidlertid at det er ikke hans mening at NRK hjelper Big Bang på en uredelig måte:

- Heller tvert om, jeg mener at det var perfekt for Petre å sparke i gang sin Petre Sessions med et av Norges aller fremste og ikke minst stabile liveband. Jeg mener også at det var strålende TV med en halvtimes dokumentar om Big Bang. Sånn sett har Pedersen helt rett i at det er Big Bang, i kraft av å være et av Norges mest hardt arbeidende og mest sympatiske band, som gjør NRK en tjeneste, sier Slettemark som føyer til:

- Men fra et journalistisk ståsted er det absolutt nødvendig å holde liv i debatten om hvordan NRK bør forholde seg til dokumentarer som er betalt av aktører med kommersielle interesser i det/dem dokumentaren handler om.

Han legger også til at de to foregående Big Bang-albumene dumpet ned til henholdsvis 7. og 8. plass i sine andre uker, mens "Radio Radio TV Sleep" holdt seg på førsteplass i sin andre uke.

- Dette understreker poenget mitt: at de elementene som har vært mest synlige i lanseringen av platen Radio Radio TV Sleep har vært essensielle for listeplasseringene. Jeg tør skrive under på at dobbeltalbumet kommer til å få et lengre listeliv enn de to foregående Big Bang-platene.