(SIDE2): 13. november 2007 gikk startskuddet for Wembley Stadium Tour, et konsept som har blitt mer og mer vanlig på store fotballarenaer verden over.

I løpet av 90 minutter får du se garderobene, spillertunnelen, intervju og presseområdet. Samt gå opp de 107 trinnene til The Royal Box og motta pokalen til jubel fra 90.000 tilskuere.

De guidede turene er så populære at en ny omvisning starter hvert 15. minutt.

Flotteste og dyreste
Gamle Wembley ble jevnet til grunnen i år 2003, og det skulle ta flere år og mange ekstra millioner over budsjettet før nye Wembley Stadium endelig sto klar til FA-cupfinalen mellom Manchester United og Chelsea 19. mai 2007. De totale kostnadene for verdens største, flotteste og dyreste stadionanlegg i verden har en prislapp på svimlende 9,7 milliarder kroner.

Primært vil Wembley bli bruk til fotball, rugby og konserter, men på grunn av en moderne teknologi vil det også være en enkel sak å gjøre om arenaen til friidrett. Et eksempel vil være under de Olympiske Leker i 2012.

Dette kan gjøres ved å installere en provisorisk plattform, noe som kan gjøres på et par uker og fjernes på like lang tid. Dette gjør Wembley til en ekstra moderne arena, ettersom man slipper løpebane rundt banen når det eksempelvis spilles fotballkamper.

Imponerende stålkonstruksjon
En lang bue i stål, som 133 meter høy og går mellom de to kortsidene fra nord til sør, er det mest iøynefallende med nye Wembley. Stålkonstruksjonen er 315 meter lang og vil bli verdens største takkonstruksjon som står alene. Taket har alene en vekt på nesten 7000 tonn, skriver DinStorbyguide.

Fordelen med denne buen er at den er med på å holde vekten til de ulike sidene av stadion, deriblant 60 prosent av vekten til den sørlige siden. Dette gjør at tilskuerne slipper irritasjonsmomenter som store bjelker og stenger som går ned fra taket midt på langsiden. Utsikten ned til banen skal det ikke være noe i veien med.

Fint skal det være
Det er totalt hele 2618 toaletter på nye Wembley, noe som er mer enn i noen annen bygning i verden. Det er også mer plass til beina på hvert eneste sete på nye Wembley, mer enn det var i VIP Royal Box på gamle Wembley.

Wembley Park er den nærmeste tuben til selve stadion. I forbindelse med store arrangementer vil det totalt være 100 tog i timen som transporterer tilskuerne til og fra Wembley.

Les mer om ferie og reise her.