Gå til sidens hovedinnhold

Foss røper en hemmelighet

Wenche Foss avslører sin versjon av «ecstasy» og et hemmelig forhold.

(SIDE2:) I desember fyller Wenche Foss 92 år. Men Norges mest kjente skuespiller er fortsatt glad i oppmerksomhet.

- Men jeg er dessverre ikke i 80-årene lenger, ler hun foran et stort pressekorps.

Mange minner
Grunnen til at pressen er samlet, er at boka «Wenche Foss - Diva og medmenneske» lanseres. I boka har Schibsted Forlag samlet en rekke bilder fra Foss’ rike liv. Hun kommenterer selv alle bildene i samtale med Ketil Bjørnstad.

- Jeg syns dette er virkelig morsomt altså! Men tror dere folk kjøper den da? lurer hun.

Når hun blar i boka, dukker det opp mange minner.

- Utrolig, man måtte ikke nevne ordet «kreft», og så gikk jeg rett ut og fortalte om det, sier hun da hun ser et bilde fra en forelesning om brystkreft, før det dukker opp et bilde av henne, sønnen Fabian og barnebarnet Fabian Emil fra 1980-tallet.

- Fabian har blitt litt tjukkere nå, men det er et veldig fint bilde, smiler hun.

- Er det alright?
Selv om hun er nesten 92 år gammel, er hun fortsatt en forfengelig dame. Da Simon Andersen ankommer pressekonferansen utkledd som Foss, påpeker hun at hun ikke bruker parykk, som ham.

- Jeg kaller det ecstasy, men det heter hair extensions, sier hun.

Hun er også opptatt av at hun skal være riktig kledd foran fotografene.

- Går det an med den utringningen her? Jeg bruker alltid skjerf ellers. Er det alright? spør hun fotografene, som uten tvil godkjenner antrekket.

Foss avslører gjerne hemmeligheten om hvordan hun holder seg så godt.

- Det tror jeg kommer innenfra. Jeg har jo noen rynker, men ikke så mange. Det er kanskje fordi jeg har nivasket ansiktet etter forestillingene. Mamma sa: «Pass på at du er helt ren». Det har jeg gjort. Det å ha ren hud når du legger deg er vesentlig, sier hun.

Hun har også en annen hemmelighet. Etter at ektemannen Thomas Stang døde, hadde hun en kjæreste i utlandet. Hun møtte ham i Sveits. Men hun vil ikke si hvem han er.

Tøffere for skuespillere i dag
Hun er glad for at hun ble skuespiller på 1930-tallet framfor i dag.

- Jeg har vært veldig privilegert. Alle vil gå til scenen nå, som vi ser på «Idol» og sånn, og jeg har så vondt av dem. Jeg hadde en audition hvor teatersjefen ved Trøndelag Teater, Henry Gleditsch, ringte mamma og spurte: «Er det riktig at Deres datter leser med Bjørn Bjørnson», forteller Foss.

Da moren bekreftet ryktet, ble Foss innkalt til teatret.

- Jeg sa «Hva vil De ha?», og så begynte jeg. Men ganske fort sa han: «Det er nok», men jeg sa at jeg hadde mye mer. «De er ansatt!», skrek han, og etter det manglet det aldri gode engasjementer. Jeg tenker på de unge i dag, jeg var privilegert i forhold til dem. Men så var det ikke så mange av oss heller, sier hun.

- Det er godt sagt i grunn
I et av sitatene i boka sier Foss: «Hjertet får aldri rynker». Da en journalist ber henne utdype dette, blir hun usikker.

- Det har jeg bare sagt helt plutselig. Men det er godt sagt i grunn, sier Norges største diva.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken