Gå til sidens hovedinnhold

Wiiks svenneprøve

Selv om Håvard Wiik ikke har rukket å bli mer enn 32 år, så bekrefter han med sin solopiano-debut at han er en musikant i verdensklasse.

Håvard Wiik
Palinode
Moserobie/Bonnier Amigo

Høy status
Håvard Wiik fra Frei ved Kristiansund, men bosatt i Oslo i en årrekke, tilhører en generasjon norske jazzmusikanter med bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim på midten av 90-tallet som holder en kvalitet som er skyhøy. Sammen med venner og kolleger som bassisten Ingebrigt Håker Flaten og trommeslager Paal Nilssen-Love, som til sammen utgjør rytmeseksjonen i supergruppa Atomic, har Wiik fått høy status også langt utenfor våre egne grenser og på begge sider av Atlanterhavet.

Solo på Kongsberg
Høydepunktene har vært mange i Wiiks relativt korte karriere, men to merkesteiner er nok hans prestisjetunge jobb som Artist in Residence under Moldejazz i 2004 og at han blei tildelt Kongsberg-festivalens store pris i fjor. Om noen dager er det klart for tilbakebetaling på Kongsberg med en solokonsert.

Med Wiiks aller første solokonsert i Molde i 2004 og «Palinode» ferskt til stede i bevisstheten, er det grunn til å ha store forventninger. Wiik er utstyrt med en strålende teknikk som han uten unntak benytter til å skape uroriginal musikk – her er det aldri snakk om å vise seg frem: Se hvor flink jeg er, liksom.

Orginalt
«Palinode» forteller meg at Wiik har henta godt med inspirasjon fra Paul Bley, men for all del: Håvard Wiik er så avgjort utstyrt med sin egen høyst originale stemme allerede. De 10 komposisjonene, som er spilt inn på et flott Steinway D i løpet av to dager, er alle av Wiik og forteller oss om en musikant som er både villig til og som evner å gå i dybden.

Svinger
Håvard Wiik gjør det verken enkelt for seg sjøl eller for oss som lyttere, men der ligger også mye av styrken til «Palinode». Det svinger av uttrykket til Wiik på et forunderlig vis og han tør hele tida å bevege seg mot steder som er utfordrende.

Håvard Wiik har med «Palinode» tatt nok et megasteg mot sitt eget jeg. Potensialet er nesten ubeskrivelig og det skal bli uhyre spennende å følge Håvard Wiik videre i hans karriere.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis