Gå til sidens hovedinnhold

Verdens mest berømte duell

... og du har sannsynligvis ikke hørt om den.

Det har vært svært mange dueller mellom to personer med døden til følge for en (og i noen tilfeller begge) av partene. Presidenter, skuespillere, forfattere og journalister har alle duellert.

Duellene har vært bekjempet med sverd, never og skytevåpen med en kule. Det mest kjente er likevel, takket være Hollywood, dueller med seksløpere i den ville vesten.

Fakta er at myten om dueller i den ville vesten er nettopp det, en myte. Det var sjeldent at to cowboyer møtte hverandre i gata for å skyte på hverandre med åpen sikt. De aller fleste drap i den ville vesten skjedde enten helt overlagt i skjul eller i større kamper mellom gjenger, eller i fylleslagsmål.

Verdens mest kjente duell

En duell har sannsynligvis vært opphavet til at du i de aller fleste villvest-filmer ser en eller flere dueller. Duellen mellom Wild Bill Hickok og Dave Tutt den 21.juli 1865 i Springfield, Missouri.

På den tiden livnærte Will Bill seg som profesjonell pokerspiller, men det er usikkert om det var et slag poker som førte til duellen. Kilder hevder både det, og at det dreide seg om en dame. Motstanderen var uansett Dave Tutt, en tidligere soldat for nordstatene.

Selve duellen

Tutt og Hickok møttes til duell på byens torg hvor de stod ansikt til ansikt. Da Tutt var 70 meter unna skrek Hickok: Ikke kom nærmere, Dave. Tutt dro opp pistolen sin og skjøt, men bommet.

Hickok siktet og skjøt Tutt gjennom brystet, og han døde momentant. Siden dette var et «ærefullt» drap ble Hickok frikjent for drap.

Hickok ble skutt

Elve år senere ble likevel Hickok skutt. I ryggen under en runde poker. Visstnok hadde han to par: To ess og to åttere. Dette har senere blitt kalt «død manns hand.» Hickok ble 39 år gammel.

HTML EMBED
Reklame

Slik får du godt internett på hytta

Kommentarer til denne saken