Gå til sidens hovedinnhold

TEST: Nettets beste musikktjeneste

Er du mye på farten, finnes det neppe noen bedre musikktjeneste.

Tjenesten Orb har eksistert en stund, men har aldri helt tatt av. Nå har selskapet inngått et samarbeid med WinAmp, og resultatet har blitt WinAmp Remote. Vi avslører like godt først som sist at dette er en av de viktigste musikktjenestene på nettet.

Tilgang til musikken din over alt
Enkelt fortalt installerer du et lite program på datamaskinen din hjemme som gjør deg i stand til å få tilgang til musikken du har lagret hjemme uansett hvor du måtte befinne deg i verden. Du får muligheten til å høre på din egen musikk gjennom internett både på andre datamaskiner, mobiltelefoner, iPod Touch og konsoller. Musikken blir streamet fra din datamaskin og over til der du befinner deg.

Dette høres kanskje litt komplisert ut, men det kan vi forsikre deg om at det ikke er. Fremgangsmåten er utrolig enkel.

Utrolig enkelt å sette opp
Når du installerer nye WinAmp 5.5, som vi har skrevet test om her, så får du et spørsmål om du også vil installere WinAmp Remote. Velger du å gjøre det, så skjer installasjonen umiddelbart.

Etter installasjonen starter programmet automatisk opp i bakgrunnen. Det eneste du nå trenger å gjøre er å opprettet en konto hos WinAmp Remote/Orb, noe som er gjort i løpet av 30 sekunder.

Når du har kommet så langt, velger du hvilke mapper på datamaskinen du ønsker å kunne ha tilgang til andre steder. Og det er faktisk alt du trenger å gjøre, tjenesten er nå oppe og går.

Vi satt opp tjenesten på en Windows Vista-maskin med omfattende sikkerhetsprogramvare og bak en router fra NextGenTel som vi ikke gjorde noen konfigurering med. Det fungerte helt smertefritt.

Veldig enkel tilgang
For å få tilgang til din egen musikk, logger du deg enkelt på WinAmp Remote på nettet.

Der skriver du inn brukernavn og passord som du lagde da du registrerte deg, og du kommer umiddelbart inn på en nettside som ligner ganske betydelig på den nye WinAmp-spilleren.

Her kan du bla deg frem til den katalogen du har musikken din i, eller du kan bruke en søkefunksjon som finner frem musikken for deg.

Når du har funnet den musikken du vil høre på, trykker du på play-knappen. Det som skjer da er at du laster ned en streaming-fil, en .asx-fil, som kan spilles av i for eksempel Windows Media Player (WMP) eller WinAmp. Valgte du flere sanger for avspilling, så inneholder denne filen en spilleliste, som gjør at mange sanger spilles av om gangen.

Har du satt opp at for eksempel WMP skal spille WMP-filer automatisk, så trenger du ikke en gang å tenke på at du laster ned en fil. Musikken streames i så god kvalitet som linjen mellom dere har mulighet til, for eksempel 192 Kbps, og WMA-formatet benyttes uansett hva slags format filen er lagret på din maskin. Lydkvaliteten er det derfor ikke noe å utsette på, selv om det er et minimalt kvalitetstap i konverteringen.

WinAmp sliter ofte med WinAmp
Du lurer kanskje litt på hvorfor vi påpeker WMP hele tiden, mens programmet heter WinAmp Remote. Årsaken er rett og slett at WinAmp 5.5 faktisk i flere tilfeller vi har testet på ikke har klart å spille av disse filene korrekt, mens WMP har gjort det smertefritt, dessuten er det et program som de fleste har på sin datamaskin.

Men det er ikke bare med en datamaskin du kan få tilgang til musikken. Winamp skryter blant annet av støtte for Xbox 360, Playstation 3 og mobiltelefoner. Sistnevnte gjelder dessverre ikke alle telefoner, men primært telefoner som er Windows-basert. Streaming over 3G-nettet skal ikke være noe problem, men blir fort dyrt.

Det fungerte dessverre ikke på undertegnedes Sony Ericsson-telefon. Grensesnittet dukket opp, som er spesialtilpasset for små enheter, men telefonen klarte ikke å spille av musikken.

Fungerer også med iPod Touch
Det som derimot fungerte var gjennom nettleseren til den nye iPod Touch. Telefonen har støtte for trådløse nettverk, og du får tilgang til det spesialtilpassede mobile brukergrensesnittet med spilleren.

Det betyr at iPod Touch får utvidet sin kapasitet fra 8/16 gigabyte til så mye du klarer å få plass til på din datamaskin, noe som fort er flere hundre gigabyte med musikk.

En kjempetjeneste
Etter å ha testet tjenesten i noen dager er vi rett og slett kjempeimponert, selv om tjenesten ennå er i beta-stadiet.

Det eneste vi har å utsette på den er at tjenesten er litt treg, så det tar ofte litt tid (5-15 sekunder) fra du for eksempel velger en artist og alle albumene dukker opp. Det er kanskje ikke så rart med tanke på at dette er en tjeneste under utvikling, og at musikken hentes fra din personlige datamaskin, ikke fra en massiv server et eller annet sted på nett.

Har du lyst til å ha tilgang til musikken din over alt, da er WinAmp Remote en tjeneste du bør teste ut.

Har du sett våre nye IT-sider? Sjekk her!

Reklame

Slik kan du kjempe om en premiepott på 90 millioner lørdag