Torsdag lanserte Microsoft sitt nye operativsystem, Windows 7. Nettavisens IT-spesialist Magnus Blaker har testet systemet grundig og vel, og hans anbefaling er klar: Windows 7 er på ingen måte noen revolusjon, men er en samling av forbedringer som gjør systemet til en mye, mye bedre opplevelse enn det Windows Vista har vært.

Men for oss som er avhengige av digital underholdning, bør vi fremdeles tviholde på XP eller er det på tide å oppgradere?

Endelig på tide?

Windows Vista har fått mye pepper - og med rette. Det avtroppende systemet har riktignok blitt vesentlig bedre gjennom diverse oppdateringer siden lanseringen i januar 2007, men gamere har likevel hatt god grunn til å klage. Overfor spillsamfunnet hevdet Microsoft at Vista var ideell for spillere ved å knytte OS-et til Games for Windows-fanen, men dette fungerte så dårlig at mange utviklere lot være å trykke «Games for Windows» på spillcoverne sine.

Mange spillere har beholdt XP og de fleste spillutviklere støtter dette systemet fremdeles. Kun et fåtall spill, som for eksempel «Halo 2», har krevd Windows Vista. Det er med andre ord ikke et akutt behov for deg med XP å oppgradere til Win 7. På en annen side vil det nye operativsystemet fremskynde utfasingen av XP som den foretrukne spillplattformen.

Se hvordan «Alien vs. Predator» ser ut med DX 11
(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Windows 7 støtter både DirectX 10 og DirectX 11 (noe XP ikke gjør) og dette vil spillutviklere garantert utnytte så raskt som mulig. Neste generasjons grafikk kommer raskere enn du klarer å si «innen slutten av 2010». Win 7 har også en innebygd funksjon kalt WARP (Windows Advanced Rasterization Platform) som gjør at PC-ens prosessor tar over DirectX-akselerasjon der grafikkortet ikke klarer det.

XP fremdeles med i Window 7

Dersom du er redd XP-nostalgien skal ta overhånd om du oppgraderer til Windows 7, er det mulig å hente fram det gamle systemet om du er villig til å legge pengene på bordet. Stikkordet er Virtual PC - eller XP Mode som det kalles.

Dette er et tilleggsprogram som du bare kan få på de dyreste versjonene av Win 7 som gjør at en fullstendig versjon av Windows XP installerer seg i bakgrunnen og starter som en «virtuell datamaskin» ved behov.

I praksis betyr det at du kan bruke gamle programmer som ikke fungerte på Windows Vista gjennom å kjøre det gjennom den virtuelle datamaskinen i Windows 7. Etter at du har installert programmene i den virtuelle datamaskinen, dukker de opp som helt vanlige programmer du har tilgjengelige i Windows 7.

Dermed kan du igjen kose deg med tidenes beste spill - som ikke fungerte som det skulle med Windows Vista.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Har du Windows Vista?

Har du en PC med Vista installert og du opplever at spill ikke fungerer som det skal, er det ikke tvil om hva du bør gjøre. Oppgrader. Win 7 er i stor grad det samme operativsystemet som Vista, men er raskere og mer kompatibelt.

Dersom du ikke har problemer med systemet ditt, er det likevel ingen spesiell grunn til å oppgradere. Vista har tross alt vokst betydelig siden lanseringen, systemet støtter DirectX10, kommer til å støtte DirectX 11 og Microsoft kommer til å fortsette og finpusse OS-et i mange år fremover.

Kjøpe ny PC?

Er du på jakt etter en helt ny spill-PC er valget enkelt. Fra og med i dag vil nær sagt alle PC-er kommer ferdig installert med enten Vista eller Win 7 - velg Win 7. Har ikke butikken satt opp maskinen med det nye operativsystemet, så vent litt med kjøpet eller gå et annet sted.

Flere og flere spillutviklere kommer til å lage spill spesielt med tanke på Windows 7, og du vil vel ikke gå glipp av grafikken som er mulig med DirectX 11 de neste månedene?

Husk også å lese vår store test av Windows 7 og nettpraten med Windows-direktøren Isabella Alveberg.