Gå til sidens hovedinnhold

Windows like sikkert som Mac?

Kan det være at Windows er det sikreste operativsystemet i forhold til virus?

I den evige diskusjonen av hva som er best av PC-er og Mac-er, pleier Mac-leiren å peke på at Windows-baserte maskiner er sterkt plaget av virus og spionvare, mens det meste er trygt og sikkert på en Mac.

Det har riktignok eksistert enkelte konseptvirus for Mac, men ingenting som har vært vidt spredt.

Ingen virus for 64-bits Windows
Men det er ikke alle Windows-maskiner som er like skumle heller. Microsoft lanserte sin 64-bits versjon av Windows XP i april 2005, og frem til i dag er det ikke et eneste eksempel på virus eller orm som har spredt seg på dette operativsystemet.

Espen Pettersen, sjef for Windows i Norge, bekrefter overfor Nettavisen at de ikke kjenner noen eksempler på virus som sprer seg på disse datamaskinene. Han velger likevel å sjekke opp ekstra med selskapets sikkerhetsekspert.

Etter et par minutter ringer Pettersen tilbake:

- Nei, det er ingen kjente virus på 64-bits-versjonen, sier en tydelig fornøyd Pettersen.

Spionvare fungerer heller ikke korrekt
Også Frode Lein Sørbø i sikkerhetsselskapet Virus 112 bekrefter at det ikke finnes noen kjente virus for noen 64-bits-versjon av Windows. Det meste av spionvare har også store problemer med å fungere som det skal fordi operativsystemet fungerer helt annerledes.

- Det er klart at de som lager ondsinnet kode konsentrerer seg om de store massene, og det har ligget på 32-bits Windows. I Windows Vista har de også fjernet en del av de vanligste måtene for spionvare å fungere, forteller Sørbø.

- Må finne opp kruttet på nytt
- Med 64-bit må virusmakerne langt på vei finne opp kruttet på nytt, sier Sørbø.

Spørsmålet nå blir altså: Hvor lang tid tar det før de som lager ondsinnet kode klarer å gjøre det for 64-bits versjonen av Vista? I mellomtiden kan det se ut til at Vista-brukere kan føle seg like sikre som Mac-brukere.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken