(SIDE2): Da den tjue år gamle lady Diana Spencer sa ja til den (nesten) tretten år eldre prins Charles i St. Paul's-katedralen 29. juli for snart tretti år siden, var hun jomfru. I hvert fall vil historien ha det til at kongefamilien på forhånd forsikret seg om at hun var dydig.

Noe mindre var nemlig ikke godt nok for en britisk tronarving, og også pressen var opptatt av problemstillingen. Pressen fikk svar på tiltale fra en av Dianas onkler, som garanterte at niesen var urørt.

Forventet arvinger
Det lå ingen lang romanse i bunn da bryllupet sto. Prins Charles hadde «oppdaget» Diana sommeren før, men deretter gikk det slag i slag, og innen et år svarte Diana ja til prinsen i en overdådig seremoni som satte tv-rekord for tv-sendinger.


Charles hadde lenge vært under press for å finne seg en passende brud, slå seg til ro og ikke minst oppfylle ønsket om arvinger, særlig etter at han i 1978 feiret sin 30-årsdag.

Fridde og fikk nei
Prinsen av Wales var regnet som verdens mest attraktive ungkar, og ble knyttet romantisk til en rekke kvinner, blant dem Davina Sheffield, skuespilleren Susan George, modellen Fiona Watson, prinsesse Marie-Astrid av Luxembourg og lady Sarah Spencer, men uten at noe seriøst utviklet seg.I 1979 fridde prins Charles angivelig til sin tremenning Amanda Knatchbull, barnebarnet til lord Louis Mountbatten, som Charles var nært knyttet til. Frieriet kom kort tid etter at både Lord Mountbatten og Amandas yngre bror ble drept i IRA-attentat, og hun takket derfor nei.

Møttes på grillfest
Gjennom lady Sarah Spencer hilste Charles i 1977 for første gang Sarahs yngre søster Diana, men det gikk enda noen år før han fikk øynene opp for at hun kunne egne seg som hans brud.Sommeren 1980 var de begge invitert på grillfest til en felles venn. De ble sittende ved siden av hverandre, og samtalen dreide inn på det dødbringende IRA-attentatet mot Mountbatten.

Ble godt tatt imot
Diana kommenterte at Charles hadde sett ensom ut i begravelsen, og at han hadde trengt noen til å støtte seg. Ifølge prins Charles’ offisielle biograf Jonathan Dimbleby gjorde denne samtalen at prinsen begynte å se på Diana med nye øyne.

Prins Charles inviterte henne med på seiltur på kongeskipet Britannia, og senere til den skotske residensen Balmoral, hvor hun fikk hilse på hans familie. Ifølge kildene ble den 19-årige ladyen tatt godt i mot av både dronning Elizabeth, prins Philip og av dronningmoren.

Fridde og fikk ja
Enkelte advarte imidlertid Charles, deriblant Amanda Knatchbulls eldre bror Norton og hans kone Penny, som mente Charles ikke virket forelsket i Diana, og at hun virket skrekkslagen med tanke på hvilken rolle hun skulle inn i.6. februar 1981 fridde prins Charles, og lady Diana Spencer svarte ja. Forlovelsen ble offentliggjort knapt tre uker seinere, paret møtte pressen – og en sjenert Diana viste stolt fram forlovelsesringen, den samme som prins William i høst ga sin forlovede Kate Middleton.

Verdens mest sette tv-sending
20 år gammel giftet Diana seg i en storslagen og eventyrlig seremoni, i det som er beskrevet som århundrets bryllup. Mange hundre tusen samlet seg i Londons gater for å få et glimt av brudeparet, mens vielsen ble verdens mest sette tv-sending med over 750 millioner seere verden over.Diana ankom kirken i en gedigen «marengskjole», designet av Elizabeth og David Emanuel. Hun ble ført opp midtgangen i St. Paul’s-katedralen av sin far John, jarlen av Spencer. Charles var iført marineuniform, og hadde sine to yngre brødre som forlovere.

Stokket om på navnene
Selve seremonien huskes for øvrig fordi en nervøs Diana klarte å stokke om på prinsens fornavn, og sa hun ville gifte seg med Philip Charles Arthur George i stedet for Charles Philip Arthur George. Det ble også lagt merke til at hun ikke lovet å adlyde (obey) sin ektemann.

Etter bryllupsreisen bosatte prinsen og prinsessen av Wales seg i Highgrove House ved Tetbury, og hadde sitt hjem i London i Kensington Palace. Knapt elleve måneder etter bryllupet fikk de sin første sønn William, og drøyt to år seinere ble familien til fire da prins Henry (Harry) ble født.

Prins Charles skrev seg inn i de britiske historiebøkene som den første kongelige far som var til stede under fødslene, men lykken varte ikke lenge. Bare fem år etter eventuyrbryllupet knirket ekteskapet i sammenføyningene.
(Kilder: Det britiske kongehuset, Wikipedia mfl.)

Se de historiske bildene her:

4200