Gå til sidens hovedinnhold

Wok og vin

Halvtørre tyske rieslinger er glimrende følge til wokretter med asiatiske smaker. Flere av vinfavorittene våre er nå kommet i den nye årgang 2006.

Etter et kort, vinterlig tilbakeslag, ser det endelig ut til at våren nå kommer for fullt. Da er det kanskje på tide å vri kostholdet litt bort fra kraftige kjøttretter og ditto rødviner, og heller gå for noe lettere, f.eks. wok. Det er både lett, sunt og godt.

Lag woken din med strimlede grønnsaker og asiatiske smaker som chili, ingefær, sitrongress og lime. Bruk sjømat, f.eks. scampi, kamskjell og breiflabb, eller lyst kjøtt fra kylling eller svin. Da har du en rett som er skreddersydd for halvtørre tyske rieslinger.

Ikke no' søl
Men er ikke halvtørre tyske hvitviner noe ordentlig søl? Snakker vi ikke her om Liebfraumilch, Reiler vom Heissen Stein og Zeller Schwarze Katze? Nei, vi gjør faktisk ikke det.

Forannevnte viner er «industriviner» som lages i kolossale volumer, hvor fokuset ligger på pris fremfor kvalitet. Det er også relativt sjelden at disse lages på den fabelaktige riesling-druen. Snarere er det snakk om müller-thurgau, en betydelig mindre interessant drue, med mindre kompleksitet og lavere syrenivå. Men müller-thurgau har, for produsenter av «industrivin», den fordelen at den gir høyere avkastning enn riesling.

Tørr og halvtørr
Men det er altså riesling det skal handle om her. Tyskland har stort sett vært kjente for sine halvtørre hvitviner. De tørre vinene som ble laget for 10-20 år siden var ofte tynne og sure, men de senere årene har tyskerne virkelig fått sving på dette med å lage tørre viner. De beste tørre, tyske rieslingene fra de gode årgangene nå på begynnelsen av det nye årtusenet kan faktisk måle seg med de ypperste tørre hvitvinene fra hvor som helst i verden, også fra chablis og det sentrale burgund, som mange bruker som den ultimate målestokk.

Dette betyr imidlertid ikke at det er over og ut for halvtørre viner. Nivået på disse er også skyhøyt for tiden, bare du sørger for å velge viner fra de beste produsentene. Som vi allerede har nevnt, er disse vinene ypperlige til asiatisk-ispirert mat. De er lette og elegante, den friske syren gjør dem matvennlige, mens restsødmen balanserer heten fra de sterke krydderne. Halvtørre, tyske rieslinger er også gode som aperitiff, og selv om den store varmen ennå ikke har gjort seg gjeldende, er de glimrende terrasseviner.

2006 på gang
Etter den altfor varme årgang 2003, som ga viner med for lavt syrenivå, har Tyskland vært velsignet med glimrende årganger i 2004 og 2005. Nå begynner også de første vinene fra 2006 å ankomme markedet. Det er vanskelig å si noe entydig om årgang 2006, til det var forholdene for variable.

Det som imidlertid kjennetegner de fleste vindistriktene i Tyskland i denne årgangen, er en meget varm sommer, og dermed var det duket for en meget tidlig innhøsting. Senere kom det regn i perioder, og kvaliteten på vinene avhenger ganske mye av i hvilken grad produsentene greide å unngå regnet. Igjen er det de beste produsentene, med godt drenerte vinmarker og lav avkastning, som laget de beste vinene. Hvis vi skal våge oss å gjette på hvordan 2006 vil falle ut, kan det være i nærheten av 2005, men kanskje med litt lavere syre.

Anbefalinger
Våre anbefalte viner denne gang, kommer alle fra topprodusenter. De er moderat priset, og sett i forhold til den gode kvaliteten, er de svært gode kjøp. Disse vinene har vært blant våre favoritter de senere årene, og nå er de altså tilgjengelige i den helt ferske årgang 2006.

Dönnhoff Riesling 2006, vnr 20314, kr 115, 88 poeng.
Fra produsenten Dönnhoff, den kanskje beste i hele vindistriktet Nahe. Denne vinen er ikke vinmarksbestemt, dvs at druene kan komme fra en hvilken som helst av Dönnhoffs vinmarker eller en blanding av dem. Vinen er en såkalt Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA), det mellomste nivået i det tyske kvalitetshierarkiet. En QbA skal gi uttrykk for drue og hvor den kommer fra, og det er lov å tilsette sukker hvis druene ikke har den fornødne modningsgrad, hvilket ikke var et problem i 2006. Meget blek strågul på farve. Dufter av epler, pærer og sitron med et hint av fersken. Ikke så uttalt fruktsødme som på de andre to, men klart mest mineralsk preg. Middels syre og god lengde.

Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling 2006, vnr 20313, kr 120, 86 poeng.
Fra produsenten Tyrrel/Karthäuserhof, den for tiden beste i vindistriktet Ruwer, en sideelv/-dal til Mosel. Karthaüserhofberg består av fem individuelle vinmarker, men disse angis aldri på etikettene. Denne vinen er, i liket med Dönnhoffs, en QbA. Meget blek strågul på farve. Tydelig preg av grønne epler, men også sitron og lime, samt et hint av mineraler. Mangler syren, og dermed friskheten, til 2004. Middels lengde.

Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2006, vnr 3152, kr 129, 88 poeng.
Wehlener Sonnenuhr er en av de beste vinmarkene i Mittel-Mosel, og Dr Loosen en av de beste produsentene i området. Denne vinen er en såkalt Qualitätswein mit Prädikat (QmP), det laveste blant mange nivåer innen det aller høyeste kvalitetsnivået for tysk vin. Her er det ikke lov å sette til sukker. Meget blek strågul på farve. Dufter av epler, sitron og lime med hint av mineraler. Den søteste av trioen, men også med veldig fin balanserende syre. Bra vekt i munnen og god lengde.

Mat som passer til
Her er noen oppskrifter på wok og andre retter som passer til disse vinene:

Laksewok med nudler
Kveite i wok
Grillede hotte scampi
Grønne scampi med ingefær og hvitløk
Kyllingwok
Woket sitrongresskylling fra Vietnam
Wok med svinekjøtt, chili og banan

Flere gode vintips finner du her.