Gå til sidens hovedinnhold

Kliss klass klisjé

Maggie Gyllenhaal og Viola Davis kjemper sammen for en bedre skole i filmen «Won't Back Down».

HTML EMBED

Se traileren til «Won't Back Down» her.

Won't Back Down - USA, 2012. Regi: Daniel Barnz. Med: Maggie Gyllenhaal, Viola Davis, Holly Hunter, Rosie Perez, Ving Rhames, m. fl.

Aldersgrense 11 år

En alenemor med et brennende engasjement for sin dysletiske datter og en lærerinne med store drømmer, slår seg sammen i kampen for en bedre skole. Men det skal ikke bli lett da de møter sterk motstand både fra skoleverket og fagforeningen for lærerne. Det er oppskriften i Daniel Barnz nye film som er inspirert av en sann historie fra nåtidens Amerika.

Maggie Gyllenhaal spiller den enslige moren Jamie. Hennes datter Malia (Emily Alyn Lind) går i en klasse med en livstrøtt og uengasjert lærer som ikke kunne brydd seg mindre om Malias dysleksi. Mangel på en god nok økonomi, på tross av to jobber, gjør at Jamie ikke kan ta datteren ut av skolen og ved en tilfeldighet får hun høre om at man kan starte sin egen skole. Men da må hun ha hjelp. Denne hjelpen finner hun i lærerinnen Nona, spilt av Viola Davis. Etter mye overtalelse fra Jamie, blir Nona med og sammen starter de en kampanje for en ny og bedre skole, der alle studentene skal få den hjelpen og støtten de trenger.

Det er ikke akkurat første (eller siste) gang vi får servert en «David mot Goliat»-historie fra Hollywood. De er ofte basert på «sanne historier» og de kan være perfekte muligheter for sterke skuespillerprestasjoner. Og i «Won't Back Down» er det veldig tydelig at regissør Barnz satser alt på at de to hovedrollene skal levere gull.

Uheldigvis er ikke så tilfelle her. Maggie Gyllenhaal kan levere gode roller, men her bommer hun dessverre helt på mål. Hun spiller den tøffe bartenderen Jamie med en totalt unaturlig energi og det virker som hun har tenkt at hvis hun ikke blunker, så blir det inderlig og personlig. Men karakteren ender bare opp som en enerverende nervebunt som aldri står stille og det ender opp veldig urealistisk og irriterende.

Én som leverer en bedre prestasjon er den alltid spennende Viola Davis. Hun er bunnsolid som Nona, og hadde manuset vært sterkere, hadde dette vært en sterk kandidat for de gjeveste prisene. Hun takler Nonas tyngre sider på en flott måte og er direkte vakker der hun igjen finner livsgnisten sin. Denne dama er rå, ferdig snakket.

Resten av skuespillerne i «Won't Back Down» takler sine stereotypiske karakterer på et greit vis, der alle med unntak av Holly Hunter, leverer helt greit. Holly Hunter minner mer om levende papp og botoxen har tydelig hatt sin effekt på ansiktet, siden hun har samme uttrykk i hver eneste scene hun er med i. Hun må nok jobbe en del hardere med neste rolle, skal comebacket hennes bli noe å glede seg over.

«Won't Back Down» er unødvendig lang og stappfull av klisjéer. Historien kunne vært håndtert bedre, siden den absolutt har potensiale. Produksjonsmessig er den uinspirert, men likevel solid håndverk uten særlige store feil. Fokuset i filmen ligger på de to hovedrollene, men som nevnt er det kun Viola Davis som viser fram sitt enorme talent her.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken