(SIDE2): Woody Allen er en av Hollywoods mest kjente regissører. Og han får alltid med seg kjente skuespillere i filmene sine - gjerne de samme gang på gang.

Men mytene om den sjenerte regissøren er mange.

Mange historier

Denne uken har hans «Magic in the Moonlight» norsk premiere. Her møter vi Colin Firth, som spiller en magiker som skal avsløre en påstått klarsynt, spilt av Emma Stone.

Firth hadde hørt mange rykter om Allen før han fikk rollen.

- Jeg hadde hørt massevis av historier om Woody Allens måte å regissere på. Og noe av det viste seg å bare være myter. En av historiene var at han ikke øver, og en annen var at han ikke egentlig regisserer, sier han ifølge NPR.org.

Øver aldri

Det første viste seg å stemme, ifølge Emma Stone.

- Det er ingen øving, ingen gjennomlesing av manus, ingen egentlige forberedelser. Du bare hopper i det. Jeg har aldri vært på et filmsett hvor alle har vært så nervøse, sier hun til The New York Times.

Firth bekrefter at Allen ikke tar seg tid til småprat og forberedelser.

- Det første ordet han sa til meg på filmsettet, var «Action», sier han ifølge NPR.org.

Dette var en uvant opplevelse for begge skuespillerne, og opptakene gikk ikke særlig bra. Begge hadde dårlig selvtillit etter første opptaksdag.

- Jeg var ikke sikker på om det ville bli en dag to for meg, sier Firth til New York Times.

- Jeg var sikker på at jeg skulle få sparken, sier Stone.

- Det var ikke sant

Ryktet om at han ikke egentlig regisserer, var derimot feil.

- Det var en av tingene som viste seg å ikke være sant. Han var en veldig, veldig involvert og nøye regissør. Så det var en stor lettelse, sier Firth.

Han er også glad for at et annet rykte var feil:

- En annen ting du hører, er at han bare lar deg se deler av manuset, men det var ikke sant, han lot meg få hele manuset, sier han.

Brukte ryktene som forberedelse

Cate Blanchett vant en Oscar for sin hovedrolle i Allens «Blue Jasmine». Hun brukte andres omtale av Allen som forberedelser til innspillingen.

- Jeg så en fantastisk dokumentarfilm om ham flere ganger, for å få en følelse av hvem han har vært og hvem han er som kunstner, og hvordan andre folks erfaringer med ham var, sier hun til Time.

Men også hun oppdaget at ryktene om ham ikke alltid stemte.

- Det ble sagt at man ikke fikk prate mye med ham, men jeg syntes han var veldig åpen, ekte, sjenerøs og ærlig, sier hun.

LES SIDE2s intervju:- Jeg er sterkt imot døden

Som en danske

Peter Sarsgaard, som også spiller i «Blue Jasmine», synes Allens væremåte minner om dansk høflighet.

- Han vil aldri komme bort til meg etter en scene og si: «Det var grusomt!» Han ville aldri gjort det. Han ville bare kommet bort og sagt: «Det var ikke veldig bra.» Jeg fortalte ham at det minnet meg om en dansk kvalitet som jeg kjenner fra mine danske slektninger, sier han til Hollywood Reporter.

LES OGSÅ: Woody Allens norske paradis

Sover på settet

Scarlett Johansson har spilt i tre av Allens filmer, «Match Point», «Scoop» og «Vicky Cristina Barcelona». Hun oppdaget at ryktene om at han er tilbakelent, definitivt stemmer. Blant annet kan han ta seg en lur når og hvor som helst.

- Jeg har mange Polaroid-bilder av ham mens han sover på sofaen, sier hun ifølge Movies.about.com.

- Spesiell og unik og annerledes

Penelope Cruz hadde hørt flere historier om Allen før hun spilte i «Vicky Cristina Barcelona». Men de fleste viste seg ikke å stemme. Derfor likte hun innspillingen av «To Rome With Love» bedre enn førstnevnte.

- Da kjente jeg Woody, så jeg var ikke så nervøs på grunn av alle historiene jeg hadde hørt. Han er spesiell og unik og annerledes, men det er herlig å være sammen med ham, sier hun til Times Of India.

Cruz forteller at han stoler hundre prosent på skuespillerne sine. I «Vicky Cristina Barcelona» lot han Cruz og Javier Bardem snakke spansk, selv om han ikke selv snakker språket.

- Han ga oss manuset på engelsk, og han ga oss friheten til å oversette og improvisere. Woody sa nylig til meg at han fortsatt ikke vet om vi egentlig snakker om atombomber, sier hun til W Magazine.

Kjapp audition

Mange regissører lar skuespillerne sine gå gjennom mange og lange auditionrunder før de tilbyr dem rollen. Allen er ikke like nøye på det.

- Vi hadde en kort telefonsamtale - som jeg trodde han hadde bedt om og han trodde jeg hadde bedt om, som det kom fram mens vi snakket - og den varte i to minutter, tror jeg, sier Firth ifølge NPR.org.

Emma Stone hadde samme opplevelse.

- Jeg hadde et kort møte med ham. Jeg tror ikke han hadde sett noen av filmene mine, sier hun til The New York Times.

- Jeg møtte ham i fire minutter, og en måned senere ble jeg bedt om å lese manuset, sier hun.

Det samme gjaldt for Penelope Cruz.

- Vi satt oss ned i 30 sekunder. Han hadde sett «Volver», og han trodde jeg var riktig for denne karakteren. Og det var jeg. Jeg snakket ikke med ham igjen før innspillingen begynte, forteller hun.