(SIDE2:) Woody Allen har underholdt verden med sine filmer siden 1960-tallet. Nå er han igjen filmaktuell.

Hans nye film «Cassandra’s Dream» handler om to brødre som gjør alt for å få penger. Men det skal vise seg å ikke bare være lett.

Les anmeldelsen: Familietrøbbel for stjernene

Den nå 72 år gamle Allen Stewart Königsberg er en av de viktigste filmpersonene i historien. Han har vunnet eller vært nominert til 136 priser og har vært nominert i Oscar-kategorien Beste manus 14 ganger, noe som slår alle rekorder.

Siden 1969 har han enten regissert, skrevet eller spilt i en film hvert år - bortsett fra 1974. Königsberg tok sitt nåværende navn tidlig i 1952, 16 år gammel.

Mye brukt karakter
Allens regidebut kom i 1966. «What’s Up, Tiger Lily» var egentlig en japansk actionfilm kalt «International secret Police: Key of Keys». Det Allen gjorde, var å dubbe filmen og forandre handlingen. Ifølge Imdb.com har han neppe sjekket ut originalmanuskriptet i det hele tatt, så filmen framstår som en komedie.

Ofte spiller Allen selv i filmene sine, første gang i «Take the Money and Run» fra 1969. Her spiller han en lite talentfull skurk. Som regel spiller han imidlertid en nevrotisk regissør som er over sine glansdager og som svært ofte er fra New York.

Det er ikke tilfeldig at så mange av hans karakterer sliter med nevroser. Han sliter selv med fobi mot edderkopper, insekter, solskinn, hunder, høyder, menneskemengder, kreft og hotellbaderom.

Allen bruker ikke bare seg selv i filmene. Han har også noen faste skuespillere han bruker i en rekke filmer.

Faste kvinner i filmene
Den første faste skuespilleren han hadde, var hans daværende kjæreste Diane Keaton. Hun spilte i åtte av hans filmer, inkludert «Annie Hall» (1977).

Da forholdet tok slutt i 1979, ble også filmsamarbeidet avsluttet. Etter 1979 har hun bare spilt i to av filmene hans.

På 1980-tallet ble han sammen med Mia Farrow, noe som resulterte i at hun fikk mange roller i filmene hans. Deres første samarbeid var «A Midsummer Night’s Sex Comedy» (1982). Til sammen spilte hun i 13 av filmene hans. I «Hannah and Her Sisters» (1986) har Farrows adpotivdatter Soon-Yi Previn en liten statistrolle.

Forholdet mellom Farrow og Allen tok slutt da han ble sammen med Previn i 1992. Eksparets siste film sammen var «Husbands and Wives» (1992). Allen og Previn giftet seg for øvrig i 1997.

De siste årene har han begynt et samarbeid med Scarlett Johansson. Hittil har den unge skuespilleren spilt i to av filmene hans, og deres tredje film «Vicky Cristina Barcelona» har premiere senere i år.

Gjenkjennende elementer
Det er mer enn gjenkjennende karakterer og faste skuespillere som er typisk Allen. Som nevnt finner nesten alle filmene hans sted i New York. Filmene starter og slutter som regel i svart-hvitt, med skrifttypen Windsor og med jazz i bakgrunnen.

Ofte handler filmene hans om to kvinner, hvor den ene er spontan og energisk, mens den andre er roligere. I tillegg er ofte Allen selv med som en mann som må velge mellom kvinnene.

Liker ikke Oscar
Mange kjente regissører har blitt oversett av Oscar-komiteen, blant annet Martin Scorsese, Stanley Kubrick og Alfred Hitchcock. Allen tilhører ikke denne gruppen. Han har vært nominert til Oscar for Beste regi seks ganger, Beste manus 14 ganger og Beste skuespiller én gang. Han har vunnet prisen tre ganger. En rekke av filmene hans har dessuten vært nominert og vunnet Oscar i andre kategorier.

Men selv om han er en populær mann i Oscar-sammenheng, betyr ikke det at han er spesielt glad for det. Faktisk nekter han å erkjenne at han i det hele tatt har mottatt den gjeve prisen.

Året 2002 er hittil det eneste året han har møtt opp til Oscar-utdelingen. Grunnen til at han møtte opp akkurat dette året, var han ba bransjen om å fortsette å lage film i New York til tross for terroraksjonen 11. september.

- Hold kjeft og lag filmene dine
Allen er opptatt av å ikke la andres meninger påvirke filmene hans.

- Ikke les anmeldelsene. Ikke tro dem når de sier du er fantastisk, ikke bry deg hvis de sier du ikke er flink... Bare hold kjeft og lag filmene dine, så vil det gå bra, har han sagt ifølge NPR.

Også på andre områder skiller han seg fra resten av filmbransjen. Blant annet er han fremdeles kritisk til ekstramateriale på DVD-er.

- Jeg er ikke interessert i alt det ekstrastoffet på DVD-er, skal han ha sagt i 2003.

Kilder: Imdb.com, WoodyAllen.com, NPR

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!