Cannes (SIDE2:) Woody Allen mener at livet i utgangspunktet er ganske grimme saker, passe dystert og helt meningsløst. Derfor er det viktig at vi lyver til oss selv.

Slik mange av hans rollefigurer gjør det i hans nye dramakomedie «You Will Meet A Tall Dark Stranger».

Gamle menn
Filmen fikk god mottakelse i Cannes og handler om et eldre par (Anthony Hopkins og Gemma Jones) der han en dag plutselig forlater henne fordi hun stadig minner ham på at han ikke er noen ung mann lenger.

Hun på sin side blir så deprimert at hun oppsøker en sannsigerske, mens parets eneste datter (Naomi Watts) sliter med sin håpløse forfatterektemann (Josh Brolin) som aldri føler seg nok bekreftet.

Samtidig tar gamlefar Hopkins selv opp med en langt yngre og, skal vi si, kostbar ung dame (Lucy Punch).

Må lyve til deg selv
- Jeg mener at den eneste måten å gå gjennom livet på er å lure deg selv. Mennesker må ha illusjoner å leve på. Det er et par i denne filmen som er lykkelige fordi de har den evnen. Hadde jeg møtt dem, ville jeg synes de var dumme, men de hadde antakeligvis vært lykkeligere enn meg, sier Allen.

Å være på pressehoff med Woody Allen er som å være på en master class i intelligent komisk ordflørteri.

Helt i Europa
Allen har aldri vært mer aktiv på filmfronten, og har flyttet alle sine filmproduksjoner med stort hell til Europa der han de siste årene har skapt «Match Point» og «Vicky Christina Barcelona». Men han er 74 år gammel og mener, som Anthony Hopkins viagraspisende gamling i filmen, at det er høyst oppskrytt å bli gammel.

- Ikke blir du klokere, ikke blir du mildere, snillere og smartere. Du får vondt i ryggen, bruker høreapparat og ser dårlig. Mitt forhold til døden forblir det samme. Jeg er dypt mot den.

Fikk gåstol
I «You Will Meet A Tall Dark Stranger» har Allen hyret nok et stjernelag i en noe uvanlig kombinasjon. Skuespillerne, med Naomi Watts i spissen, antyder alle at Allen er en «stille» regissør.

- Det er enklere når noen skriker til deg, sier Josh Brolin, som spiller forfatteren i filmen. Samtidig understreker de at Allens milde måte også gir en enorm frihet – og ansvar for rollefiguren på en måte regissører sjelden tillater dem.

- Og så er det få problemer med å finne gave til avslutningsfesten. Jeg fikk tak i denne helt nydelige gåstolen til Woody, sier Brolin.

Lyve til damene
Og Allen, som har sluttet å spille i egne filmer, tok gaven med godt humør.

- Jeg sluttet å spille fordi jeg ikke lenger kan spille gutten som får jenta. Jeg er bare han gamle regissøren som må sitte og se på at de andre stikker av med damer som Scarlett Johansson og Penélope Cruz. Jeg vil jo være den som sitter overfor jenta på restauranten, ser henne dypt inn i øynene og lyver til henne.

HTML EMBED

LES MER FRA CANNES:

Michael Douglas: - Lamslått over Gekkos ikonstatus
Mathieu Amalric: Frodige, freidige og frekke
Maria Bock: Fra Hvaler til Cannes
Tim Burton: - Vi er alle blitt dømt
Cate Blanchett: - Liv er et missil
Russel Crowe: Ikke glem kysset, Cate!

Cannes: Slik ser det ikke ut lenger