For bare et par år siden var massive flerspillerollespill, såkalte MMORPG, forbeholdt kjernenerder. Brukervennlighet var et fremmedord, hvis du skulle komme noen vei måtte du sette av mye tid. Blizzards «World of Warcraft», som ble sluppet i 2005, snudde alt på hodet og er en av de største spillsuksessene noensinne.

Les også:Orkene inntok Oslo!

Nå er den andre utvidelsespakken her og vi er strålende fornøyd, «Wrath of the Lich King» byr på masse nytt og knallgodt innhold. Hvis du ikke har en kraftig figur fra før, er det forresten liten vits i å lese videre. Ikke fordi vi ikke vil at du skal gjøre det, men fordi du får lite ut av det.

De virkelige nyhetene i «Lich King», det vil det som ikke har kommet med i oppdateringer til originalen (og «Burning Crusade»), er kun tilgjenglig fra level 55 og opp.

Se video fra «Lich King»
(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
video_embed(10974,1);

Dødelig ridder

Den antakeligvis største nyheten i «Lich King» er den sterke og onde «Death Knight»-klassen. Ridderen er en blanding av kriger og paladin, noe som vil si at du både kan ta i mot og dele ut mye juling. Vi mistenker for øvrig at Blizzard kommer til å justere ned denne klassen, to nivåer kraftigere elitefiender gikk litt for lett unna.

Før du slipper helt løs, må «Death Knight»-figuren din gjennom en rekke fabelaktige oppdrag. Disse har som mål å lære deg å være ond, og uten å avsløre for mye kan vi si at det blant annet går hardt utover sivilbefolkningen. Og da mener vi hardt.

Ny fortellerteknikk

«World of Warcraft» har ofte blitt kritisert for og føles litt meningsløst, oppdragene har stort sett vært frittstående og sjelden hatt noe særlig konsekvenser. Med «Lich King» har Blizzard fikset dette. Blant annet påvirker handlingene dine ofte omgivelsene, oppdragene forteller en sammenhengende historie, og utviklerne har med stort hell implementert noe lignende mellomsekvenser.

Et eksempel på at handlingene dine får konsekvenser for spillverdenen, kommer i et oppdrag hvor du skal inn i et kampområde og ta over landområder. Etter at feidene er over forblir områdene seierherrens. Det høres kanskje ikke så stort og kult ut, men tro oss når vi sier at det er det. Du får følelsen av at det du gjør har noe å si.

Noe annet de med sans for litt sammenheng kommer til å sette pris på, er den nye og store PvP-sonen. Inne i den foregår det tilnærmet hele tiden kamper, de ulike sidene bygger blant annet baser og maktbalansen skifter konstant.

Glimrende områder

«Lich King» utspiller seg i Northrend, et iskaldt kontinent som ligger nord i Warcraft-verdenen. Omgivelsene er like lekre å se på og varierte som resten av Azeroth, og er i tillegg fulle av nordiske referanser. Blant annet møter du en rekke personer med vikingnavn og skal utforske fjordarmer.

I tillegg til en rekke nye huler, byr «Lich King» på et gjensyn med den fantastiske Naxxramas. Denne spiller en viktig rolle i Warcraft-historien og hulen er noe av det beste hele «World of Warcraft» har å by på. Denne gangen trenger du for øvrig ikke å samle 40 godt utrustede krigere, som med de andre hulene i «Lich King» finnes Naxxramas i en versjon for bare 10 spillere.

Sistnevnte tiltak har gjort «World of Warcraft» enda mer tilgjenglig, samtlige nye huler kommer i en 10 manns- og en 25 manns-versjon. Takket være dette er det ikke nødvendig å være medlem av et stort laug og drive med flere dagers planlegging, nå er det mye lettere å sette i gang.

Samme gamle

I tillegg til det vi har gått i detalj på, byr «Lich King» på en rekke ”mindre” nyheter. Blant annet kan figurene nå nå nivå 80 (med alt det innebærer), utstyret du får tak i er såpass mye kraftigere at du må begynne å samle på ”nytt”, det har dukket opp nye talenter, du kan få ny hårsveis på figurene dine og de kan lære seg et nytt yrke. «Inscription» lar deg lage dine egne scroller og glypher, som gjør figuren og utvalgte magier bedre.

Dessverre er ikke «Lich King» perfekt, når de historierelaterte oppdragene tar slutt er det tilbake til den samme gamle grindingen. Hvordan Blizzard skulle løst dette er vi ikke sikre på, vi vet bare at utvidelsen etter en stund ble likt det som har vært før og litt kjedelig.

Glimrende utvidelse

Likevel, før du kommer så langt har du gjennomført noen av de beste oppdragene i hele «World of Warcraft», lekt deg med en suveren ny klasse og bøttevis med heftig utstyr, kjempet i den store PvP-sonen og utforsket et fantastisk landskap.

På tross av at «Lich King» ikke finner opp hjulet på nytt og etter hvert bare byr på mer av det samme, er det et obligatorisk kjøp for «World of Warcraft»-folket.

14