Gå til sidens hovedinnhold

Katastrofe eller katastrofefilm?

Brad Pitts nye storfilm «World War Z» har støtt på en rekke problemer.

(SIDE2): Verden har blitt overtatt av zombier. Menneskeheten tapte kampen under den siste verdenskrigen. Men i det hele står en trebarnsfar (Brad Pitt) som må redde verden, både for sine barn, men også fra seg selv.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Utsatt
Plottet til «World War Z» bygger på Max Brooks bok med samme navn. Den er en samling historier fra mennesker som har overlevd zombiekrigen. Og på film er selvfølgelig alt dette forsøkt knyttet sammen til en stor historie med Pitt som helten.

Men «World War Z», som har norsk premiere 12. juli, har fått utsatt premieren flere ganger. Det er aldri et spesielt godt tegn i Hollywood. Ei heller når originalmanuset blir skrevet om. At man møter litt innspillingsproblemer, er ikke uvanlig. Men «World War Z» ble skutt delvis i Glasgow sommeren 2011. Det er en stund siden.

Og siden den gang bestemte Brad Pitt og regissør Marc Forster seg for å vrake de 40 siste minuttene av filmen for å spille inn en ny, omskrevet versjon i samråd med Paramount hvis sjefer følte slutten overhode ikke fungerte.

Det ryktes også at budsjettet er blitt på 400 millioner dollar og det gjør filmen til en av verdens dyreste. Så mye hviler på Brad Pitts skuldre, som altså har investert en del kroner selv gjennom sitt produksjonsselskap Plan B.

Briste eller bære
Ifølge The Guardian kan det virke som om filmstudioet tenker «det får briste eller bære». De gjorde i hvert fall lite for å stanse en negativ artikkel i Vanity Fair om filmen der flere av filmens litt underlige problemer kom til syne, som at cateringfirmaet plutselig ikke hadde mat nok til alle på settet og at en hel haug med regninger fra opptakene på Malta kom bardus på produsentene.

Paramount har heller valgt å samarbeide.

- Det var helt sinnsykt. Vi trodde vi kom godt ut av Malta budsjettmessig og fant at vi ikke gjorde det, og det er et mareritt, sier Marc Evans, President of Production i Paramount Film Group til Vanity Fair.

At verken Pitt som produsent eller Marc Forster og hans team var vant til å lede slike gigantproduksjoner, skal også ha spilt inn.

Fans av boken er imidlertid mest bekymret for det som ryktes å bli en film der moralen er helt motsatt av boken. Samtidig sies det nå at slutten på filmen er mye mer følelsesmessig i takt med det som er bokens stemning, nemlig at menneskene ikke klarer å forene seg for å bekjempe en helt uforutsett fare.

Og det gjenstår dermed for oss kinogjengere å se om Brad Pitt har skapt en katastrofe eller stor katastrofefilm. Forventningene til «World War Z» er uansett nå større enn noengang. I juni har den premiere internasjonalt, og 12. juli kommer den altså hit.

HTML EMBED
Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken