På 80-tallet var wrestling noe av det tøffeste som fantes. Mange av oss satt klistret foran Sky Channel for å se på stjerner som Hulk Hogan, André The Giant, King Kong Bundy og «Macho Man» Randy Savage banke hverandre helseløse.

For å sette det i perspektiv: Wrestling var minst like populært på 80-tallet som UFC og MMA er i dag.

Selv om matchene, karakterene, alliansene, intrigene og påfunnene i stor grad er teater, er livet som wrestling-stjerne ofte tøft og brutalt. Mang en fribryter har gått dukken på grunn av doping, rusmisbruk, skader og psykiske problemer.

Flere av heltene du husker fra 80-tallet, er dessverre omkommet de siste tiårene. Vi har sett nærmere på ti dødsfall og drap.

1. André The Giant

19. mai 1946 – 27. januar 1993

Hvis man ser bort fra Andrés partner/fiende Hulk Hogan, var André René Roussimoff den største wrestling-stjernen på 70- og 80-tallet. André The Giant ble født i Frankrike i 1946 og hadde aner i Polen og Bulgaria. Veksthormonene løp løpsk allerede i barndommen, og i en alder av 12 år var han 190 cm høy og veide 110 kilo. Han ble til slutt 226 cm og hadde en matchvekt på ca 250 kilo.

André startet med wrestling i Paris som 18-åring og ble raskt døpt Géant Ferré av en manager som bokstavelig talt så store penger i giganten. André jobbet som fribryter i England, Tyskland, Sør-Afrika, Japan og New Zealand før han kom til USA og World Wide Wrestling Federetion (WWWF), senere kalt World Wrestling Federation (WWF) og World Wrestling Entertainment (WWE), i 1973.

Franskmannen ble både WWF-mester og WWF tag team-mester på 80-tallet. Han hadde også biroller i flere filmer, blant andre Conan the Destroyer og The Princess Bride. Han ble kåret til den «Største fylliken i verden» etter at han en dag drakk 119 bokser med øl (41 liter) på seks timer i en hotellbar i Pennsylvania. Han kollapset i lobbyen og, de ansatte var ikke i stand til å bære ham vekk før han våknet.

André René Roussimoff hadde store helseproblemer grunnet sin enorme kropp, og ryggen hans var spesielt ille. Vinteren 1993, en måned etter hans siste profesjonelle match i Japan, var André i Paris i forbindelse med faren begravelse. 46-åringens helse var svært skral, og han døde av hjertekomplikasjoner på et hotellrom 27. januar.

2. «Macho Man» Randy Savage

15. november 1952 - 20. mai 2011

Randall Mario «Randy» Poffo vant hele 20 titler i ulike wrestling-forbund, 6 av dem var verdensmesterbelter. Av WWE er han blitt kåret tidenes største wrestler. I store deler av karrieren hadde han Miss Elizabeth Hulette som manager, og dette var en kvinne han faktisk var gift med fra 1984 til 1992. En av de mest famøse kampene i Randys karriere var mot Ricky «The Dragon» Steamboat i 1986, da han – ifølge plotet – knuste strupehodet til Ricky.

Randy Savage begynte som profesjonell wrestler i 1973 og kom til WWF i 1985. 20 år senere ga han seg som fribryter for godt. 20. mai 2011 ble han rammet av et plutselig og voldsomt hjerteinfarkt mens han kjørte i en Jeep Wrangler sammen med sin andre kone, Barbara Lynn Payne. Bilen krasjet i et tre, og det ble først antatt at Randy omkom i kollisjonen. Obduksjonen avslørte imidlertid at det var hjertet som hadde sviktet. Barbara Lynn hadde på seg bilbelte og slapp unna med mindre skader.

OBS! Artikkelen fortsetter. Les om «superhelttrikset» som tok liv på neste side.

3. Owen Hart

7. mai 1965 – 23. mai 1999

Owen Hart kunne nesten ikke blitt noe annet enn fribryter. Han ble nemlig født i en av de mest kjente wrestling-familiene gjennom tidene. Faren var den kjente, kanadiske wrestleren, treneren og arrangøren Stu Hart.

Owen var yngst i en søskenflokk på 12, og alle de andre 11 har eller har vært tilknyttet wrestling-sirkuset i en eller annen form. Broren Bret var en av de mest kjente wrestlerne på 80- og 90-tallet.

Owen debuterte i WWF i 1988, og hadde en stor karriere både under eget navn og med aliaser som blant andre «The Blue Blazer» og «The King of Harts».

23. mai 1999 var i Kansas for å kjempe mot The Godfather i en tittelmatch. 34-åringen skulle entre ringen på dramatisk vis, i tråd med superhelt-imaget han hadde som «The Blue Blazer», ved å kaste seg ned fra taket med et tau som sikkerhetsline. Høyden var imidlertid større en vanlig, og tauet tålte ikke fallet på 23 meter. Owen deiset i ringen, og arrangørene forstod umiddelbart at han var hardt skadet. Han døde senere av indre blødninger på sykehus. Hart-familien gikk til søksmål mot WWF for manglende sikkerhet, og ble tilkjent en erstatning på 18 millioner dollar.

4. Bam Bam Bigelow

1. september 1961 - 19. januar 2007

Scott Charles Bigelow var en amerikansk wrestler-stjerne som hadde en 21 år lang karriere i flere forbund, blant andre WWF og WCW. Han var 193 cm høy, veide 180 kilo og hadde dekket store deler av sitt skallete hode med en flamme-tatovering. På 2000-tallet var karrieren på hell, og Bigelow var involvert i flere ulykker og kontroverser. Han tilbrakte blant annet to måneder på sykehus etter at han reddet tre barn fra en brann i 2000.

19. januar 2007 ble han funnet død i sitt hjem av kjæresten Janis Remiesiewicz. Obduksjonen viste at han hadde store mengder med narkotika og legemidler i kroppen. Han led også av hjerteproblemer og en alvorlig ryggskade.

OBS! Artikkelen fortsetter. Les om mannen som var enda større enn André The Giant på neste side.

5. The British Bulldog

27. november 1962 – 18. mai 2002

Britiske David «Davey Boy» Smith, også kjent som The British Bulldog giftet seg inn i den kjente, kanadiske wrestling-familien Hart i 1984 (med yngstedatter Diana) og ble trent av sjefen sjøl, Stu Hart.

David hadde en strålende karriere både som solo-wrestler og i tag-team med fetteren Tom Billington («Dynamite Kid») som The British Bulldogs.

Duoen kom til WWF i da wrestling-magnaten Vince McMahon kjøpte forbundet Stampede Wrestling, og de gjorde raskt suksess som fiender av The Hart Foundation.

I 2000 måtte han legge opp som profesjonelle wrestler grunnet narkotikaproblemer, og 18. mai 2002 døde han på ferie med sin nye kjæreste i en alder av 39 år. Dødsårsaken var hjerteinfarkt, og obduksjonen avslørte at tidligere bruk av anabole steroider kan ha medvirket til dødsfallet.

Det gikk heller ikke så bra med fetteren «Dynamite Kid». Wrestling-skader i ryggen og den ene beinet gjør at han er blitt lam og må bruke rullestol.

6. El Gigante/Giant Gonzáles

31. januar 1966 – 22. september 2010

Jorge González målte 2.15 meter allerede som 16-åring, og kroppen sluttet ikke å vokse før han ble 231 centimeter høy. Han ble dermed den lengste landslagsspilleren i basket i Argentinas historie, og også den høyeste som noensinne har levd av wrestling.

El Gigante ble profesjonell wrestler i WCW 1989 og var også et år i WWF som Giant Gonzales, der han var ikledd en pussig muskeldrakt og hadde en feide med The Undertaker.

De siste årene av livet var han lenket til rullestol og bodde på en gård i hjemlandet. 22. september 2010 døde kjempen av diabetes-komplikasjoner.

OBS! Artikkelen fortsetter. Les om wrestlingdronningen som stemplet ut på tragisk vis på neste side.

7. Bruiser Brody

18. juni 1946 – 17. juli 1988

2,03 meter høye Frank Donald Goodish begynte som profesjonell fribryter i 1973 og var innom en rekke forbund, deriblant WWF, frem til han ble drept 15 år senere. Han gikk under navnet Bruiser Brody og hadde mange feider med wrestlere som Kamala the Ugandan Giant, Abdullah the Butcher og Jerry Blackwell.

Sommeren 1988 deltok han på et wrestling-stemne i Puerto Rico. Kollegaen José Huertas Gonzalez ba ham komme inn i dusjen for å diskutere forretninger. Få minutter senere hørte vitner i garderoben bråk fra et basketak og to høylytte stønn. Wrestleren Tony Atlas løp inn i dusjen og så at Brody sto bøyd og holdt seg på magen. Gonzalez hadde en kniv i hånden.

Atlas fortalte hva han hadde sett, men nektet å stille som vitne i rettssaken. De andre wrestlerne i garderoben var også vettskremte, og politiet fikk dermed få vitnemål. Fribryteren Carlos Colon fortalte i retten at Gonzalez få minutter før drapet hadde fortalt ham at han skulle ta seg «en prat» med Brody. Gonzalez ble til slutt helt frikjent etter å ha påberopt seg selvforsvar.

8. Miss Elizabeth

19. november 1960 – 1. mai 2003

Elizabeth Ann Hulette ble kjent med «Macho Man» Randy Savage gjennom sin jobb på showene til forbundet ICW og giftet seg med superstjernen i desember 1984.

Året etter hadde WWF et plot der alle managerne i sirkuset kjempet om å bli manageren til «Macho Man». Mange managere var samlet under et stevne på sommeren i håp om å bli stjernens nye manager, og etter kampen takket Randy for oppmøtet og ba dem komme inn i ringen. Vakre Miss Elizabeth dukket opp, og til alles forundring ble hun introdusert som hans nye manager.

Miss Elizabeth spilte en sentral rolle i Macho Mans feide med George «The Animal» Steele på midten av 80-tallet. Steele spilte på den tiden en rolle som tilbakestående, og han ble hodestups forelsket i Lovely Elizabeth. Han ledet som regel kampene mot Macho Man klart, men tapte alltid til slutt fordi han ble avledet av Elizabeth og falt for «Macho Man»s slu bakholdsangrep.

Elizabeth fikk også en viktig rolle i feidene Macho Man hadde med Hulk Hogan, Ricky «The Dragon» Steamboat og The Honky Tonk Man.

Elizabeth fortsatte i wrestling-bransjen helt til 2000, da hun ble sparket av WCW. 1. mai 2003 ringte wrestling-stjernen Lex Luger nødtelefonen fra huset han delte sammen med kjæresten Elizabeth i Marietta i Georgia - en leilighet han visstnok holdt skjult for kona Peggy Fulbright. Elizabeth hadde sluttet å puste, og hun ble erklært død på sykehuset. Dødsårsak: overdose av smertestillende og vodka.

OBS! Artikkelen fortsetter. Hva døde Eddie Guerrero og Big Boss Man av?

9. Eddie Guerrero

9. oktober 1967 – 13. november 2005

Eduardo Gory «Eddie» Guerrero Llanes var en meksikansk-amerikansk fribryter i den kjente wrestling-familien Guerrero. Han går for å være en av de teknisk beste fribryterne noensinne, og selv om han var en «villain» i mesteparten av karrieren, var han den mest fremgangsrike og populære bryteren i familien.

Han begynte karrieren i forbundet WCW i 1989, og ble Cruiserweight Champion i 1996. I 2000 gikk han over til forbundet WWF, men debuten i gruppen The Radicalz gikk ikke helt etter blanen. Guerreros «Frog Splash» fra øverste rep endte med at han ødela albuen og var skadet i flere uker. Han ble senere mester i WWE (tidligere WWF) i 2003-04.

13. november 2005 ble Guerrero funnet bevisstløs i sitt hotellrom i Minneapolis av nevøen Chavo. Førstehjelp hjalp ikke, og obduksjonen viste at 38-åringen døde av hjertefeil.

10. Big Boss Man

2. mai 1963 – 22. september 2004

HTML EMBED

Raymond Washington Traylor jr. begynte i WWF i 1988, og var blant annet kjent under navnene «Big Boss Man» og «Big Bubba Rogers». Han jobbet tidligere som fengselsvakt, og dette ble imaget hans som wrestler.

Han ble en favoritt blant fansen i 1990 etter at han nektet å gi «The Million Dollar Man» Ted DiBiase hans Million Dollar Championship-belte som han hadde stjålet fra slangesekken til Jake «The Snake» Roberts.

22. september 2004 døde han av hjerteinfarkt i sitt hjem i Acworth, Georgia.

Kilder: Wikipedia, About.com.