Gå til sidens hovedinnhold

WTO-toppen møtte bøndene

De forrige forhandlingene brøt sammen. Nå prater handelstoppen og bøndene sammen igjen.

Å møte bøndene er noe av det vanskeligste Pascal Lamy opplever.

NA24 - din næringslivsavis

Pascal Lamy, sjef for World Trade Organisation, har nettopp vært en time i løvenes hule. Det vil si, han har vært i møte med Bondelaget på Grønland i Oslo.

Møtet er over, Lamy kommer ut, grynter bare svakt, smiler stivt under hatten, og går rett til den svarte bilen, som har motoren i gang, setter i gir og kjører avgårde. Han ønsker ikke å kommentere møtet med de norske bøndene.

Fornøyde
Bøndene, derimot, er fornøyde.

- Det er positivt at han tar seg tid til å møte oss. Han skulle jo ikke hit for å forhandle, men han nikket og kjente seg igjen i mange ting som vi la frem, sier Bondelagets leder, Bjarne Undheim, til NA24.

Lamy har akkurat tilbrakt en time med norske kampklare bønder, som det siste han gjorde i et særs travelt Oslo-program, hvor han blant annet har sagt at nordmenn må dele mer på godene. Det gjelder nok norske bønder, i Lamys syn.

- Vi understreket at Bondelaget ikke er imot noen WTO-avtale, men at vi er i mot en WTO-avtale som vil rasere norsk landbruk, sier Undheim.

Vanskelig
Bondelaget og WTO har vært i harde forhandlinger tidligere. I Geneve i fjor brøt de sammen.

- Å gå noe videre i hvor forhandlingene står nå - det tror jeg ikke jeg skal våge meg på ennå - han sa det var vanskelig, sier Undheim.

Det skal forhandles regler som skal virke rettferdig for flere land, blant annet Norge, USA, India og Brasil.

- Han har fått med seg et inntrykk av at det er spesielle utfordringer for norsk landbruk. Men som han sa, mye avhenger av hva som skjer i løpet av noen vårmåneder. Hvis ikke noen firer på kravene vil man gå fra en vanskelig situasjon til en særs vanskelig situasjon, sier nestleder i Bondelaget, Eli Reistad.

Ifølge Reistad er Norges hovedutfordringer det kalde klimaet, samt at man driver i et høykostland. Tollen er hovedproblemet for norsk landbruk.

Fremtid
- Det er ingen fremtid for bøndene i Norge om ikke en dyktig bonde får betalt. Det må ligge muligheter i yrket. Det er helt klart en trussel mot fremtidig norsk landbruk, om det ikke er det, supplerer Undheim.

For Bondelaget er det en kampsak å få støtte til lønnsom produksjon.

Men Lamy ville som sagt ikke si et ord om hvordan møtet torsdag ettermiddag gikk. Det er imidlertid klart at han er bekymret for at dersom ingen firer på kravene i løpet av et par måneder nå, kommer forhandlingene til å gå fra «veldig vanskelige» til «ekstremt vanskelige».

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller