Ventetiden på Sony Ericssons Xperia X1-telefon har vært lang, og nå har vi endelig fått det ferdige produktet mellom hendene og vi har brukt den intenst i et døgn for å kunne gi deg et førsteinntrykk.

Gigantisk skjerm
Det første du legger merke til når du holder telefonen i hånda er størrelsen – både på godt og vondt. Skjermen er stor, har et godt bilde og har meget høy oppløsning med sine 800 x 480 bildepunkter. Til sammenligning har iPhone 480 x 320 bildepunkter.

Vi gir bort en Xperia X1. Les hvordan du kan vinne den her!

Litt som en murstein
Det andre du ikke kan unngå å legge merke til er at telefonen omtrent er utformet som en murstein. Selv om de fysiske målene på papiret kanskje ikke ser så avskrekkende ut, og til og med sammenlignende bilder med andre mobiltelefoner ikke virker avskrekkende, så er det noe med utformingen på telefonen som gjør at den fremstår veldig stor når du holder telefonen. Du får for eksempel umiddelbart lyst til å legge denne telefonen i jakkelomma i stedet for bukselomma.

Paneler er nøkkelen
Hvis vi går litt forbi utseende så er en av de store tingene med denne telefonen at det er Sony Ericssons første forsøk på å lage en Windows Mobile-telefon, og selvsagt at de ikke gjør det helt rett ut av boksen. Telefonen har fått noe som Sony Ericsson kaller paneler som ligger oppå/integrert i brukergrensesnittet for å gi en litt annen opplevelse enn hva vi vanligvis kjenner fra Windows Mobile.

Da telefonen i første omgang ble presentert fikk vi et inntrykk av at dette var et forsøkt på å lage et slags iPhone-lignende brukergrensesnitt, men det er en sannhet med enorme modifikasjoner. Panelene i X1 er i bunn og grunn avanserte og interaktive bakgrunnsskjermer på telefonen som du kan få i stedet for den tradisjonelle velkomstskjermen – og du velger de forskjellige bakgrunnstemaene med et iPhone-inspirert brukergrensesnitt.

Avanserte bakgrunner
Et panel kan for eksempel være Googles tjenester direkte lagt på bakgrunnskjermen, det kan være styring av musikkspilleren på telefonen, videovisning, kalender og lignende. Som standard følger det med syv forskjellige paneler, og Sony Ericsson håper på et stort utviklermiljø for denne typen paneler.

Vår samarbeidspartner Klikk.no har laget en liten videodemonstrasjon om hvordan panelene fungerer.

Men det er viktig å vite at dette brukergrensesnittet ikke erstatter det vanlige menysystemet i Windows Mobile på noen måte. Rent teoretisk kan du sikkert bygge et panel for alle funksjonene på telefonen, men det å bytte mellom paneler tar såpass lang tid (typisk 4-6 sekunder) at et panel i hovedsak blir en direktetilgang til funksjoner du bruker ofte.

Ingen iPhone-kopi
Som tidligere nevnt har skjermen en meget høy oppløsning, noe som gir et veldig godt bilde. Men dessverre er det stort sett bare telefonens paneler som er utpreget godt egnet til å styre med å trykke på skjermen med fingrene.

Det meste er veldig smått, og det er en fordel å bruke pekepinnen på det meste du skal gjøre direkte på skjermen. Har du små fingre eller lange negler er det dog ikke noe problem å gjøre de mest grunnleggende tingene i det vanlige brukergrensesnittet.

Gode taster
Alternativet er å bruke telefonens vanlige taster som fungerer helt ypperlig til å styre telefonen. Telefonen har selvsagt et fullverdig QWERTY-tastatur (uten norske tegn i første omgang), og sammen med tastene under skjermen har du fullstendig kontroll på ting som skjer.

Det viktigste elementet å nevne her er kanskje den store «knappen» midt under skjermen som faktisk er en lien touchpad av samme type som du har på en bærbar datamaskin. Den er litt avlang og fungerer ypperlig til å skrolle med. I tillegg har du naturligvis vanlig retningstaster rundt, og valgknapper. Dette er noe du spesielt setter pris på når du skal bruke telefonen til litt mer seriøs jobbing med Word, Excel og lignende.

Lettvekts-GPS
Telefonens GPS-funksjon er i utgangspunktet kun knyttet opp mot Google Maps, på lik linje med iPhone. Det betyr at telefonen ikke er noen fullverdig erstatter til en avansert GPS, men du får selvsagt veibeskrivelse og en oversikt over hvor du befinner deg til enhver tid.

Når vi bruker Google Maps savner vi helt klart iPhones multitouch-funksjonalitet, men Sony Ericsson har ordnet sin Google Maps-implementasjon meget godt med sin singel-touch-telefon ved at du enkelt styrer kartet ved å ta på skjermen – og taster for å zoome inn og ut er umiddelbart tilgjengelig.

Elendig nettleser
Det som derimot ikke er i nærheten av tilfredsstillende i forhold til iPhone er Internet Explorer. Det å tegne opp fullverdige nettsider med denne nettleseren er et mareritt – og selv tilkoblet trådløst nettverk med rask internettlinje kan det fort ta et minutt å få opp en vanlig norsk nettavis – og ofte bommer den ganske betydelig på designet i tillegg. Microsoft sliter virkelig fortsatt med å få til nettleser på mobilen. Heldigvis finnes det alternativer.

Derimot er Microsoft meget flinke på e-post, og integreringen opp mot Exchange med e-post, kontakter, kalender og lignende går virkelig helt smertefritt – og pushmail er naturligvis til stede hvis du tar deg råd til all datatrafikken. E-post-applikasjonen til telefonen har for øvrig også støtte for mapper, noe som er en gedigen fordel. Både iPhone, Nokia-telefoner og flere Windows Mobile-telefoner gir deg kun tilgang til innboksen, noe som kan være et mareritt.

Henger seg
Et problem vi har opplevd med telefonen er at den later til å ha en stor minnelekkasje eller en anne bug som gjør at enkelte programmer har en tendens til å slutte å fungere. I løpet av dette døgnet har vi måttet skru av og på telefonen flere ganger for at særlig SMS og e-post skal åpne seg, og det er litt frustrerende. Vi har også oppdaget en del andre småbugs som at for eksempel PIN-kode-skjermen bare så vidt dukker opp før den hopper rett i frakoblet modus, som gjør at vi må gå inn i menyer for å faktisk få bruke telefonen.

Dette er ikke ting vi legger veldig stor vekt på nå i første omgang med tanke på at telefonen ennå ikke har kommet i butikkene, og Sony Ericsson har fortsatt tid til å gjøre endringer i programvaren før dette monsteret til knapt 6000 kroner dukker opp i butikken.

For øvrig kan det legges på til slutt at telefonens integrerte 3,2 megapikslers kamera legger seg omtrent midt på treet når det gjelder kvalitet på mobilkameraer.

Avventende positiv
Nettavisen kommer tilbake med en fullverdig test av telefonen senere, men førsteinntrykket er at Xperia X1 er et meget solid produkt fra Sony Ericsson som kanskje er det første skrittet til å gjøre Windows Mobile-telefoner interessant for den store massen. Noe småpuss står dog igjen før vi virkelig kan rope halleluja.

Vi gir bort en Xperia X1. Les hvordan du kan vinne den her!