Gå til sidens hovedinnhold

- Økokrim har sviktet grundig

Yara-saken avsluttet med kraftig refs av Økokrim.

De tiltalte i den omfattende Yara-saken må vente i ytterligere tre måneder før de får dommen. Er Oslo tingrett enig med forsvarer Nadia Hall, ender saken med fulle frifinnelser.

Hall er nemlig mildt sagt kritisk til måten Økokrim har etterforsket saken på, og hvordan hennes klient et godt stykke ut i etterforskningen fikk endret status fra vitne til siktet.

– Økokrim har sviktet grundig. Allerede tidlig ble det etablert et syn om at dette er korrupsjon. Etterforskningen har kun dreid som om én ting: Hvem er involvert, sa advokat Hall da hun som siste forsvarer prosederte i Oslo tingrett tirsdag.

LES: Alle fire tiltalte nekter straffskyld i Yara-saken

Hun forsvarer tidligere konserndirektør Tor Holba i rettshistoriens alvorligste korrupsjonssak. Mens tidligere konsernsjef Thorleif Enger, tidligere juridisk direktør Ken Wallace og direktør for Yaras vekststrategi, Daniel Clauw, er tiltalt for grov korrupsjon i Libya og India, er Holba bare tiltalt etter Libya-posten i tiltalen.

LES også: Aktor ber om opptil sju års fengsel for Yara-korrupsjon
OG: Enger kjenner seg ikke igjen i Yara-saken

– Finnes ikke bevis

Ifølge Dagens Næringsliv konkluderte Nadia Hall med at det ikke finnes støtte i bevisene for at Holba var involvert i den angivelig korrupte Libya-avtalen. Snarere tvert imot. Holba var mannen som først varslet om mulig korrupsjon etter å ha fått et mistenkelig krav fra Libya. Han skulle aldri vært tiltalt, ifølge Hall.

– Det er ikke spor av ham et eneste sted i gjennomgangen av dokumentene. Det er det klareste bevis, sa Hall.

Hun mener retten dessuten må se bort fra Økokrims argument om at årsaken er at det skal ha vært en muntlig korrupsjonsavtale med sønnen til den daværende oljeministeren i Libya.

I likhet med Holba erkjenner ingen av de andre tiltalte noen form for skyld.

LES: Yara-topper skylder på hverandre
OG: Økokrim: Yara betalte over én milliard for goodwill og kontaktnett

Månedsvis i retten

Etter tre måneder i tingretten, ble Yara-saken tatt opp til doms tirsdag. Trolig blir ikke dommen avsagt før nærmere 1. juli – rundt seks måneder etter at retten startet sin behandling av den.

Økokrim mener det er bevist at Kendrick Wallace og Daniel Clauw var «fotsoldatene» da Yara skulle inn i Libya og India på starten av 2000-tallet. Det var de som hadde de personlige kontaktene og som et stykke ut i prosessene etablerte korrupte sidekanaler, hvor millioner av dollar skulle skifte eiere.

Holba og Enger var «offiserene» som ville vite minst mulig, men som uansett tydelig nok anerkjente og tilskyndet til korrupsjonen, ifølge Økokrim.

Det er opplysninger Wallace ga i politiavhør som framstår som nøkkelbeviser mot dem. Wallace har siden gått tilbake på politiforklaringene sine.

Kommentarer til denne saken