Gå til sidens hovedinnhold

Giske kan slippe milliardutbetaling

Det delvis statseide Yara trenger trolig ikke penger til gigantoppkjøpet i USA.

Tidligere i år leverte Yara inn et bud på den amerikanske konkurrenten Terra. I forbindelse med dette ville selskapet hente inn 14,8 milliarder kroner i en emisjon, hvorav næringsministeren Trond Giske og Næringsdepartementet skulle gå inn med 5,4 milliarder kroner.

Emisjonen ville trolig vært en het potet i de kommende budsjettforhandlingene til den rødgrønne regjeringen. Nå kan behovet for penger forsvinne, og storemisjonen kan puttes i skuffen.

- Vi har fem arbeidsdager på oss til å gi vår respons, det vil si å «matche» budet eller ikke, opplyser pressetalsmann Asle Skredderberget til NA24.

Terra sier nei
I en melding fra Yara heter det at de har mottatt en melding fra Terra Industries om at det konkurrerende tilbudet fra CF Industries etter Terras syn er et bedre tilbud enn fusjonsavtalen signert 12. februar av Yara og Terra.

Yara og Terra har, som annonsert 15. februar 2010, inngått en fusjonsavtale hvor Yara vil overta alle utestående aksjer i Terra for 41,10 dollar per aksje kontant. Fusjonsavtalen kan avsluttes under visse omstendigheter, inkludert hvis Terra mottar et bedre tilbud, slik dette er definert i fusjonsavtalen, gir melding om dette til Yara og Yara ikke gir et like godt tilbud innen fem virkedager.

Yara vil ikke kommentere opplysningen ytterligere, men vil motta en oppbruddsgodtgjørelse på 123 millioner dollar.

Jubler
Oppkjøpsskeptiske investorer jublet etter meldingen onsdag. På Oslo Børs var aksjekursen til Yara klart opp etter meldingen. Rett før klokken 15 ble Yara-aksjen handlet opp 1,3 prosent til 240 kroner.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken