(SIDE2): Vi har tidligere skrevet om filmen «Der Untergang» som er blitt et fenomen på YouTube.

Ikke på grunn av sin kvalitet som spillefilm, men fordi hovedpersonen selv - Adolf Hitler - brukes i en rekke parodier.

Ønsker å fjerne klippene
Tidligere i vinter skrev BBC at Constantin Film som er selskapet bak «Der Untergang» ikke er begeistret for fenomenet, til tross for at det har gitt filmen ekstrem oppmerksomhet.

- Som bedrift har vi et litt ambivalent syn på det. På den ene siden er vi stolt over at filmen har en så stor fanbase og at folk bruker den til parodien, på den andre siden prøver vi å beskytte skuespillerne, sier Constantin-sjef Martin Moszkowicz til BBC.

Moszkowicz sier videre at de har fått fjernet mange av disse snuttene, men at de ser på det som en umulig oppgave å få kontroll over alle.

Suksess med Klemetsen og Torkelsen
Her i Norge er det også flere som har laget tilsvarende filmer. Komiker Rune Bjerga fra Stavanger har dubbet både «Der Untergang» og en rekke andre store filmer.

Bjergas vri er at alle filmene har Ole Klemetsen og Per Inge Torkelsen i hovedrollen. På YouTube kan man se over 30 av disse filmene, og til sammen har de hatt flere tiltalls tusen visninger, noe som tyder på at det faller i smak hos mange.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rune Bjerga opplyser til Side2 at han har fått signaler om at disse klippene bør fjernes, men at han ikke har planer om å rette seg etter dette.

- Det er ikke noe negativt med disse klippene, det er tatt ut av kontekst og brukt som humor. Jeg har sjekket i forkant, og ifølge åndsverksloven er det ikke noe som tilsier at slik bruk ikke skal være lov.

Professor i rettsinformatikk ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Jon Bing, sier på forespørsel fra Side2 at dubbinger av «Der Untergang» og tilsvarende filmer vil rammes av det som kalles «respektretten», jfr åndsverkloven § 3:

- Man har ikke rett til å bearbeide verket og gjøre det tilgjengelig til allmennheten i den endrede form, forklarer Jon Bing til Side2

Bing mener altså at filmskaperne har retten på sin side i denne saken om de velger å gå rettens vei om noen ikke etterkommer deres krav. Se utfyllende forklaring fra Bing nederst.

Til tross for professor Bings forklaring mener Bjerga at han ikke har noe å frykte om saken til slutt havner i retten

- Jeg har stor respekt for Bing, men i dette tilfellet må jeg si at jeg ikke er enig med han. Da må vi bare ta rettssaken. Det er smålig av selskaper som dette å gå ut mot små aktører, det skaper bare negativ blest rundt dem selv. Det er ikke for å krige, men dette er et prinsipp, sier Bjerga til Side2.

Se noen av klippene:
1. Hitler-parodi med Klemetsen og Torkelsen
2. Klemetsen som Brad Pitt

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hva om Klemetsen eller Torkelsen kontakter deg og ber om at disse blir fjernet?

- Jeg har jobbet og jobber med Per Inge Torkelsen, og Ole Klemetsen kjenner jeg godt, så om en slik henvendelse kom måtte jeg nok tenkt meg om to ganger. Men de har også stukket hodet frem mange ganger og må tåle dette, det er jo god reklame for dem også. De har tidligere uttalt at du synes dette er helt greit og at det er artig.

Hva er motivasjonen for å legge disse ut på nettet siden du ikke tjener penger på det selv, er det god egenreklame?

- Alle artister med respekt for faget sitt bruker det de synes er bra som markedsføring. Dette er reinspikket underholdning, og YouTube-klippene er til glede for mange. Jeg tror ikke jeg har fått noe negativt.

Mer fra Rune Bjerga finner du her: Offisiell hjemmeside

Som skrevet over er det flere slike videosnutter som er laget av nordmenn. Blant annet en om Erna Solberg som har fått mye oppmerksomhet. Sjekker man den på YouTube nå ser man at den er fjernet.

Åndsverkloven § 3som Jon Bing henviser til ser slik ut:
3.1 Opphavsmannen har krav på å bli navngitt slik som god skikk tilsier, 2 så vel på eksemplar av åndsverket som når det gjøres tilgjengelig for almenheten. 3

Har en annen rett til å endre 4 et åndsverk eller å gjøre det tilgjengelig for almenheten, 3 må dette ikke skje på en måte eller i en sammenheng som er krenkende for opphavsmannens litterære, vitenskapelige eller kunstneriske anseelse eller egenart, eller for verkets anseelse eller egenart. 5

Sin rett efter første og annet ledd kan opphavsmannen ikke fraskrive seg, med mindre den bruk av verket som det gjelder, er avgrenset efter art og omfang.

Selv om opphavsmannen har gitt gyldig samtykke til bruken, har han, hvis verket gjøres tilgjengelig for almenheten 3 i slik krenkende skikkelse som nevnt i annet ledd, rett til å kreve at det enten ikke skjer under hans navn eller at det angis på fyldestgjørende måte at de foretatte endringer ikke skriver seg fra ham. Denne rett kan opphavsmannen ikke gi avkall på.

Forklaringen fra Bing på hvorfor filmprodusenten har retten på sin side til å fjerne disse klippene regulert gjennom «respektretten» er som følger:

- Hvis du ser tredje ledd, innser du at selv om man skulle ha rett til å gjøre et åndsverk tilgjengelig for allmennheten (som ofte ikke vil være tilfelle her), må det ikke krenke respekt for opphavsmann eller verk. Og ser du siste setning i paragrafen, ser du at dette er en rett man ikke kan gi avkall på. Åpenbart vil det fremdeles være ubesvarte spørsmål, men man stopper nok allerede ved det første – man har ikke rett til å bearbeide verket og gjøre det tilgjengelig til allmennheten i den endrede form.

HTML EMBED