Gå til sidens hovedinnhold

Hva er forskjellen?

Ikke så mye annet enn prisen.

(SIDE2): Den ene koster 15,70 kroner og den andre koster 21,40 kroner. Og den dyreste inneholder kun 330 ml mens den billigste inneholder 500 ml.

YT Kakao blir markedsført som en restitusjonsdrikk av melk og kakao. På kartongen står det: Få maks ut av treningen: Riktig påfyll etter trening gjør at du raskere gjenoppbygger musklenes energilagre og legger forholdene til rette for muskelvekst og-vedlikehold. Drikken er utviklet i samarbeid med toppidrettssenteret for at du skal prestere bedre.

- Kjøper du en vanlig sjokolademelk får du i deg omtrent det samme - til en billigere penge, sier ernæringsfysiolog i Somebody, Camilla Andersen.

På sine sider har hun sammenlignet en helt vanlig sjokolademelk fra Q-meieriene med TINES restitusjonsdrikk YT og funnet ut at de to inneholder så godt som det samme. Litt mer proteiner i

YT kakao og noe mer fett i sjokolademelken, men forskjellene er minimale, mener ernæringsfysiologen.

SE FORSKJELLEN SELV HER

PRODUKT

YT RESTITUSJONSDRIKK KAKAO TINE (330 ml)

Q SJOKOLADEMELK (500 ml)

FORSKJELL

MENGDE

1 dl

1 dl

KCAL

72.1

67

5,1 flere kcal

KARBOHYDRATER

9,6 g

9,7 g

0,1 gram mindre

SUKKER

4,2 g

5 g

0,8 gram mindre

PROTEIN

5,9 g

3,5 g

2,4 gram mer

FETT

1,1 g

1,5 g

0,4 gram mindre


Så da er spørsmålet, trenger du å betale ekstra for et slikt produkt? Og de ekstra proteinene du får - trenger du egentlig de - når du ikke er toppidrettsutøver?

- Det er altså noe mer protein i restitusjonsdrikken og litt mer fett i sjokolademelken, men sjokolademelken har et godt nok bidrag av proteiner til å duge som restitusjonsdrikk, sier Andersen.

Ifølge ernæringsavdelingen ved Olympiatoppen er proteininnholdet i norsk kost bra nok i seg selv.

«Behovet for protein varierer noe med type idrett og treningsmengde, og er størst hos utøvere i vekst. Generelt er proteininnholdet i norsk kost relativt høyt, og idrettsutøvere inntar som regel mer mat og dermed også mer protein. De aller fleste får derfor dekket behovet for protein gjennom vanlig kost. Det er sjeldent behov for proteintilskudd blant idrettsutøvere og ekstra proteiner or sikkerhets skyld anbefales ikke.»

Etter trening
Trener du utholdenhet er anbefalingen 1.2-1.6 g protein per kilo kroppsvekt per døgn, og trener du styrke er anbefalingen 1.2-1.8 g protein per kilo kroppsvekt per døgn.

Idrettsutøvere i både styrke-kraft og utholdenhetsidretter har større proteinbehov enn personer som beveger seg lite. Det økte behovet skyldes at trening fører til en større proteinomsetning i muskulaturen.

Men dette gjelder for toppidrettsutøvere, og selv disse får som regel i seg nok. Kostholdsundersøkelser av norske idrettsutøvere viser at de fleste får dekket sitt proteinbehov med kost alene.

Dette er informasjon vi finner på Olympiatoppens hjemmesider.

Her er Olympiatoppens egen tabell:

Typer utøver og trening

Proteinbehov (gram per kg kroppsvekt per dag)

Mosjonist

0,8-1,0

Utholdenhet

1,2-1,6

- moderat treningsmengde

1,2

- stor treningsmengde

1,6

Styrke-/Kraftidretter

1,2-1,8

Unge utøvere i vekst

2,0

Ernæringsfysiolog og journalist i Side2, Silje Bjørnstad, mener du like godt kan velge sjokolademelk og at det er lett å bli lurt til å tro at man faktisk trenger denne restitusjonsdrikken etter en vanlig treningsøkt.

- Sjokolademelk er absolutt en god restitusjonsdrikk og en god kilde til essensielle aminosyrer etter en treningsøkt. Proteinbehovet vil variere fra person til person avhengig av kroppsvekt, hvilke treningsøvelser du utfører og formål med treningen, men du trenger absolutt ikke å ha dårlig samvittighet hvis du velger en «vanlig» sjokolademelk fremfor en sjokolademelk som blir markedsført med at den er en restitusjonsdrikk.

Villedende for forbrukeren
- Det er ingen tvil om at både bruk at spesielle ord relatert til trening og helse kombinert med visuelle virkemidler kan være villedende for forbrukeren. Hvis man er opptatt av proteininnholdet i sjokolademelken og bruker dette som en forklaring på hvorfor man velger et produkt fremfor et annet så er det greit å vite at det ikke skal mye til for å få i seg like mange gram proteiner selv om man ikke velger en sjokolademelk som markedsføres med å være «treningsdrikk».

Hvis man for eksempel ser på Q Sjokolademelk, så inneholder denne 3,5 gram protein per desiliter og en kartong på en halvliter vil totalt inneholde 17,5 gram protein. YT restitusjonsdrikk Kakao inneholder 5,9 gram protein per desiliter og et beger på 3,3 desiliter inneholder totalt 19,47 gram. Drikker man tilsvarende 3,3 desiliter fra Q Sjokolademelk vil dette gi deg 11,55 gram protein. Forskjellen mellom disse to sjokolademelkene blir da nesten 8 gram protein. Hvis man tar kokt skinke som et annet eksempel som en kilde til protein så inneholder én skive cirka 2 gram protein. En halvliter Q Sjokolademelk sammen med en skive kokt skinke vil altså gi like mange gram protein som en YT Restitusjonsdrikk Kakao. Hvis du drikker 3,3 desiliter fra Q Sjokolademelk og i tillegg spiser fire skiver kokt skinke har du fått i deg like mange gram protein som en YT Restitusjonsdrikk Kakao. Med andre ord så er det ikke vanskelig å få dekket forskjellen når det gjelder antall gram protein selv om du velger «vanlig» sjokolademelk.

Kommentarer til denne saken