(SIDE2): Det har gått over en uke siden guttebandet One Direction annonserte på sin egen Facebook-side at Zayn Malik skulle slutte i bandet, for å bruke tiden på å være en «normal 22-åring» i stedet.

Ikke mange dagene etterpå ble det kjent at Zayn Malik slapp en singel som soloartist, i samarbeid med Naughty Boy, kalt «I won't mind».

Fansen har ikke tatt lett på bruddet innad i bandet, og går nå så langt som å begynne å skade seg selv for å få Zayn til å vende tilbake til bandet.

Les også: Nå satser han på solokarriere

Egen hashtag

Det har dukket opp flere hashtags i kjølvannet av den overraskende exiten, blant annet #AlwaysInOurHeartsZaynMalik, #ZaynMalik, #ZaynPain, #ZaynWillAlwaysBeAPartOf1D og #OneDirectionNeedsZayn.

Den mest oppsiktsvekkende er imidlertid #CutForZayn, eller #Cut4Zayn, en hashtag som oppfordrer den unge fansen til å skade seg selv, i den hensikt av å få unggutten til å gå tilbake til bandet.

Hashtagen har allerede blitt brukt 90 000 ganger på Twitter, og selv om de fleste kommentarene og bildene ikke er direkte støtte til hashtagen, men satire, er det fremdeles mange unge fans som lar seg påvirke av innleggene.

Det de fleste fansene ikke er klar over, er at sannsynligheten for at hele hashtagen egentlig ble opprettet som en spøk, er stor. En spøk som nå får jenter helt ned i ti år til å kutte seg selv.

Forferdelig spøk

- Det er en stor sannsynlighet for at det hele egentlig begynte som en forferdelig spøk. Vi så det samme tidligere, med hashtagen #CuttingForBieber, sier Rachel Welch, grunnleggeren av SelfHarm UK, til The Telegraph.

Bieber-trenden begynte i 2013, da det ble avslørt av unggutten hadde røyket mariuhana. Først virket det som om fansen selv hadde starten en hashtag for å skade seg selv i Biebers navn, men deretter ble det kjent at det var humorforumet 4Chan som egentlig hadde begynt trenden.

Nå tror Welch at noe av det samme er i ferd med å skje.

- Folk hiver seg på i den tro om at de blir en del av et egen samfunn, og har funnet noen som er like seg selv, men man vet aldri hvem som står bak, og hva de egentlig mener. Det er godt mulig vedkommende som begynte hashtagen bare gjør narr av deg, eller egentlig ikke bryr seg om One Direction i det hele tatt, sier hun.

Oppmuntrer til mer

Uansett hvor hashtagen begynte, er det ingen tvil om at den er skadelig for den unge og lett påvirkelige fansen.

- Det er manipulativt. En bruker på Twitter delte et bilde hvor vedkommende hadde kuttet seg selv, og fikk straks beskjed fra andre brukere om at han ikke hadde kuttet dypt nok, sier Welch, før hun legger til:

- Dette er en type atferd vi ser på pro-selvskading-sider, og det er svært skadelig for alle medlemmer som ser bildene, og blir påvirket av kommentarene.

Likevel kan det være like skadelig å kalle hashtagen ekkel eller frastøtende. Det kan nemlig gjøre problemet verre for de som allerede har kuttet seg, eller sliter med selvskading fra før.

- Det fester seg. De menneskene som sitter der ute og skader seg selv for helt andre grunner vil lese det, og tro at det har noe med dem å gjøre. At det er kuttingen i seg selv som er ekkel. Det kan føre til at de ikke tør å oppsøke hjelp, ettersom de føler seg ekle, sier hun.