Gå til sidens hovedinnhold

Knuste skallen til eieren og halshogget kokken

Virkelighetens Zorro var langt fra like heltemodig som den kjente fektekongen.

(SIDE2:) Zorro er en karakter som har opptrådt i utallige bøker, filmer og andre medier. Filmer som «The Mask of Zorro» har hatt suksess på kino, og på slutten av 1950-tallet var han en elsket helt i en TV-serie av Disney. Men ikke alle vet at den maskerte fektekongen er inspirert av en virkelig person.

Vel, det riktige vil nok være å si at han er basert på legenden om en virkelig person.

Eventyrbok

Joaquin Murrieta levde midt på 1800-tallet. Året etter at han døde, skrev John Rollin Ridge ned historien om hans liv i boka «The Life and Adventures of Joaquin Murieta, The Celebrated California Bandit». Dette var en romantisk fortelling om en mann som ville ofre livet for sin kone.

I boka hevdes det at Joaquin levde et fredfullt liv da han og broren fikk falske anklager mot seg. Broren ble hengt for dette, Joaquin ble pisket og kona hans ble gjengvoldtatt og drept.

Den en gang så rolige Joaquin sverget hevn, og han drepte alle mennene som hadde misbrukt kona. Det ble utlyst en belønning til den som fanget Joaquin, død eller levende. I 1853 ble Joaquin drept av en full mann ved navn Harry Love.

Voldelig gjeng

Denne romantiserte historien er ikke helt korrekt. I virkeligheten var han langt fra så fredfull og sindig.

Joaquin, kona Rosa og hennes tre brødre flyttet til California for å grave etter gull på slutten av 1840-tallet. De trodde at de fortsatt var i Mexico, og ble sinte da amerikanere krevde skatter og avgifter. Det tok ikke lang tid før de la amerikanske innbyggere for hat. I 1850 startet de en gjeng av fredløse, ledet av Joaquins svoger Claudio.

Ifølge en av Joaquins etterkommere, var gjengens mål opprinnelig å frigjøre det amerikanske området og gjøre det meksikansk. Han skal ha hatt kontakt med meksikanske myndigheter om dette, men de støttet ham ikke. Derfor bestemte han seg for å ta loven i egne hender.

Gjengen gjorde ikke arbeidet på en fredelig måte, og de skal ha vært mer grådige enn samfunnsengasjerte. I et av mange angrep, knuste de skallen til rancheieren og halshogget kokken, mens en annen person fikk hodet splittet med en øks. Deretter tente de på huset og lot resten av beboerne brenne i hjel.

Drepte for moro skyld

I september 1851 ble Claudio drept, og Joaquin overtok lederskapet i gjengen. Da flere medlemmer i gjengen ble arrestert og drept, rømte Joaquin til gullgraverne i California.

Her tok han livet av 22 menn i løpet av to måneder. Enkelte ble drept bare for moro skyld, og Joaquin ble en berømt og fryktet mann.

Gjengen ble forfulgt av California Rangers, ledet av Harry Love - som slett ikke var så full som Ridge påsto i boka. Staten betalte dem 150 dollar per måned for å jakte på forbryterne, og de ble lovet 1000 dollar i belønning hvis de fullførte oppdraget.

25. juli 1853 ble Joaquin drept i en skuddveksling.

Det finnes ingen bevis på at hendelsene i boka til Ridge er sanne, verken fra aviser eller rettsdokumenter. Derimot har man bevis på at broren aldri ble hengt - han flyttet til Mexico og levde i flere år etter at Joaquin ble drept. Det skal heller ikke finnes bevis på at kona ble voldtatt og drept.

Kilder: Cocohistory.com, Dbacon.igc.org, Inn-California.com, Wikipedia,

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken