LAS VEGAS (amobil.no): Det er andre dag med åpne utstillingsgulv på elektronikkmessen CES her i Las Vegas. Nærmest intetanende om hva som skjulte seg der, labbet undertegnede inn i båsen til den kinesiske mobilprodusenten ZTE. Båsen viste seg å by på en gedigen overraskelse.

Det vi allerede visste var at ZTE hadde lansert en godt spesifisert toppmodell, med full-HD-skjerm. Tall er imidlertid ikke alt, og vi var litt usikre på hvor rå denne telefonen faktisk ville være. ZTE har så langt konsentrert seg aller mest om telefoner i lavere prisklasser, så dette er forholdsvis nye takter fra mobilprodusenten.

Les også: Verdens tynneste mobil med full-HD-skjerm

Knivskarpt fokus på toppmodellen

ZTE lager mange mobilmodeller, og noen av dem kjenner vi fra det norske markedet. Det ble raskt tydelig at produsenten ikke fokuserte noe særlig på gårsdagens eller dagens modeller under CES-messen.

Båsen var nemlig full av Grand S, og nesten bare det. Omkring 30 stykker av den stod utstilt i et hav av ulike farger på tre langbord. I tillegg var den utstilt på en rekke søyler rundt om i boden.

ZTEs taktskifte må fortsatt være en liten hemmelighet for mange, siden flere av de utstilte telefonene fikk stå uten oppmerksomhet i holderne sine. Dermed var det bare å plukke opp den første og beste av de mange Grand S-ene i lokalet.

BILDER: Se flere bilder av ZTE Grand Z i ulike farger i denne artikkelen.

For en telefon!

Vi lar vårt vanlige mantra om at design er subjektivt ligge et lite øyeblikk. Det er bare å tilstå med en gang – må-ha-følelsen ble vekket umiddelbart da vi fikk se Grand S i levende live.

Her er nemlig absolutt alt det ytre på stell. Byggekvaliteten kjennes tillitvekkende. Telefonen ligger godt i hånden. Knapper virker riktig plassert, og de to små lukene til minnekort og SIM-kort ser ut til å være av ålreit kvalitet.

I tillegg er telefonen syltynn, og akkurat passelig tung i hånden. Det er ikke alltid førsteinntrykk stemmer, men kvalitetsfølelsen Grand S gir er særdeles god.

Mange farger å velge i

Det fins både matte og blanke utgaver blant de mange fargevariantene Grand S leveres i. Med varianter i alt fra lys rosa via knall gul til sort og grått burde Grand S finnes i en farge som passer for de aller fleste.

Det er ikke mange unødvendige designdetaljer her. Den mest merkbare er en liten bul i området der kameralinsen sitter.

Undertegnedes personlige mening er at denne designen er en av de peneste og mest stilrene som har funnet veien til en mobiltelefon det siste året. Det til tross for at den har ganske mange konkurrenter å bryne seg mot.

Fantastisk skjerm

Så fort vi har kommet oss etter den første overraskelsen venter det en ny. Skjermen er bent ut vanvittig god.

ZTE har dratt frem et gammelt triks vi sist så Sony bruke. De har stilt ut mobilene sine i flombelysning. Til tross for det voldsomme lyset, er skjermene mer enn godt nok leselige. Sammenliknet med Samsungs Galaxy Note II er ZTE Grand S reneste lyskasteren.

Som om ikke det var nok er fargegjengivelsen i den 5 tommer store full-HD-skjermen svært god. Det synes både i menyene og når vi starter videoinnhold på telefonen.

Les også: Sniktitt på Sony Xperia P under flombelysning

«Usynlige» piksler

ZTE hadde bare utstyrt testmodellene med video i 720p, så akkurat hvor god den er på virkelig høyoppløst video er litt tidlig å si. Menyelementene er imidlertid sylskarpe på skjermen, og den som klarer å identifisere en enkeltpiksel her skal ha et falkeblikk helt utenom det vanlige.

De to andre telefonene med full-HD-skjerm vi har sett så langt på messen har demonstrert at skjerm er mer enn bare tall og spesifikasjoner. Selv om Huaweis Ascend D2 har en svært god skjerm, er det en viss avstand fra den og opp til Sonys Xperia Z.

Vårt inntrykk av bildekvaliteten på Grand S er at den bærer et langt nærmere slektskap, kvalitetsmessig, med Sonys skjerm enn med skjermen fra Huawei.

Fargerike menyer

ZTE har ofte valgt å kjøre relativt rene Android-menyer på telefonene sine. Grand S er en avstikker fra den kursen. Her møter vi et menysystem som likner mer på Samsungs Touch Wiz enn på ren Android.

Det betyr fargerike ikoner og stilige effekter når brukeren veksler mellom hjemmeskjermene. Disse effektene kan skrus av, hvis det er ønskelig. Maskinvaren her er imidlertid så kraftig at du neppe behøver å skru av effektene for ytelsens del.

ZTE har nemlig puttet inn den en av de aller kraftigste systembrikkene som er på markedet i telefonen sin, og de har dessuten jekket opp hastigheten på de fire prosessorkjernene til 1,7 GHz, fra 1,5 GHz som er det vanlige for Snapdragon S4 Pro.

Noe arbeid gjenstår nok før programvaren i Grand S er helt ferdig. Enkelte av telefonene i utstillingen oppførte seg besynderlig tregt, mens andre reagerte lynraskt på alt vi gjorde. Med den heftige kraftpakken som sitter under skjermen burde ikke dette være noe problem når den ferdige telefonen treffer markedet.

Kameraet

ZTE skryter av at kameraet i Grand S skal være svært godt. Bildene vi tok med fra Grand S er litt vanskelige å tyde, på grunn av de litt skiftende lysforholdene i lokalet, og de voldsomt skarpe lampene ovenfra.

Flere av bildene er litt uskarpe, og det kan virke som om programvaren også her er litt uferdig – dersom kamerabrikken er såpass bra som ZTE sier den skal være. Igjen forventer vi at dette kan endre seg før telefonen kommer i salg. Bildene vi tok med oss fra ZTE Grand S finner du under artikkelen.

Akilleshælen

Programvare er ofte en relativt enkel ting å fikse for mobilprodusentene. Det som er hakket verre å gjøre noe med er den fysiske innmaten i en ferdig lansert telefon – og her kommer det som ser ut til å bli ZTE Grand S' største ulempe; batteriet.

ZTE Grand S har nemlig et batteri med bare 1780 mAh kapasitet.

Med så kraftig innmat, diger skjerm og støtte for LTE/4G, må Grand S ha svært god strømstyring og batterisparing for å holde ut en hel dag. Vi håper fortsatt på at ZTE kan ha en telefon med større batteri i bakhånd, eller at problemet kan avhjelpes på en annen måte, for eksempel med trådløs lading. ZTE har nemlig fortsatt ikke sagt alt som er å si om denne telefonen.

Solid førsteinntrykk

Det går lenge mellom hver gang vi blir like paffe av en nylansert telefon. Her har ZTE gjort nesten alt riktig, og muligens bommet på målstreken. Det finner vi ikke ut av før vi får Grand S til test, og ser hvor godt batteriet holder i faktisk bruk.

Det hører med til historien at ZTE ikke har lagt sin lavprishistorie på hyllen. Det er ventet at Grand S vil koste rundt 350 euro på det europeiske markedet. Hvis ting går som de pleier burde det bety en prislapp på mellom 3000 og 3500 kroner i Norge. Det er svært beskjedent for denne typen maskinvare.

Samme hvor godt batteriet er, kan denne telefonen knapt oppfattes som noe annet enn en svært skarpladd advarsel til Samsungs hovedkontor i Sør-Korea. Kineserne kommer – og nå kommer de fort.

Her finner du alle sakene fra CES 2013

Amobil er tilstede på CES hele denne uken og holder deg løpende oppdatert på Amobil.no og på sine Facebook-sider.